Agrifoto

Analyse uien

Uienmarkt hobbelt in rustig tempo verder

14 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Nu de afland periode er zo goed als op zit kunnen we ons opmaken voor het bewaarseizoen. De stemming zit er aardig in bij de telers, die genieten van het hoge prijsniveau. De handel bevindt zich momenteel in rustiger vaarwater.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het exportseizoen ging dit jaar al vroeg van start en dat is inmiddels goed te merken in de handel. De vraag naar de Nederlandse uien neemt iets af en verwerkers hebben het rustiger dan eerst, maar staan zeker niet stil. Er is al heel wat geëxporteerd waardoor zij nu minder afzet hebben. Een voorbeeld is Senegal, dat dit seizoen zeker drie weken eerder aan de markt was en nu minder vragend is dan eerst.

Teler houdt vertrouwen
Het vertrouwen bij de teler is redelijk goed aanwezig, maar diezelfde teler wordt ook wel nerveus omdat de aflandprijs op hetzelfde niveau is als uien droog uit de schuur. Zo kwam de beurs in Emmeloord donderdag 13 oktober weer met de eerste notering voor gele zaaiuien droog uit de schuur. Deze noteerde €26 voor de fijne sortering en €27 per 100 kilo voor de grove sortering. Dat valt de teler soms toch even tegen gezien de droogkosten die zij gemaakt hebben.

Momenteel moeten er toch wat uien uit de schuur om plaats te maken voor aardappelen. Dat zorgt voor wat extra aanbod. Verwerkers willen en kunnen dat momenteel afzetten, maar de teler vraagt vaak een prijs die nog niet in balans is met de baalprijzen. De baalprijzen moeten daarvoor eerder een stap omhoog maken, maar dat wil niet lukken. Daarentegen staan deze juist eerder onder druk omdat het wat rustiger loopt en deze zich al op een zeer hoog niveau bevinden. Het moet tenslotte wel betaald worden door de koper.

De DCA-notering baalprijs uien blijft vrijwel gelijk. De drielingen zijn vorige week al gedaald, melden verschillende handelaren. In de grove sortering komt er €1 per 100 kilo bij. De supers blijven onveranderd ten opzichte van vorige week.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden