Agrifoto

Nieuws uien

Kwaliteit van uien kan grote rol spelen dit seizoen

27 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Het bewaarseizoen is in volle gang en het is duidelijk dat de kwaliteit van uien niet overal meevalt. Het lijkt een fusarium jaar te worden maar er zijn meerdere redenen waarvoor de teler waakzaam moet zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over het algemeen verliep de aflandperiode van de uien vlot en met weinig moeite door de goede omstandigheden. De neerslag kwam op tijd en maakte de oogst makkelijker, hoewel er soms gewacht moest worden op een regenbui vanwege de droogte. Percelen die nog groen stonden hebben geprofiteerd van de neerslag doordat er met de nagroei wat tonnen zijn bijgegroeid. Rooibeschadiging lijkt dit jaar mee te vallen maar 2022/23 lijkt zeker een fusarium jaar te worden.

Fusarium en bacterieziek
Het is nog vroeg en de laatste uien zijn kortgeleden binnengereden maar toch zijn er al partijen met problemen in de bewaring. Fusarium laat zich duidelijk zien maar ook bacterieziek wordt meer dan anders gevonden dit seizoen. Het beregenen in combinatie met de warme weersomstandigheden van afgelopen seizoen zijn de redenen dat er meer bacterieziek wordt gevonden in de uien. Die correlatie is duidelijk dit seizoen, meldt een insider. Planten hebben dit seizoen relatief veel stress gehad door het weer. Wat betreft de latere aantasting van fusarium waren de juiste omstandigheden nadrukkelijk aanwezig: een bodemtemperatuur van 25 graden met een grote hoeveelheid vocht in korte tijd, zoals met beregenen het geval is.

De relatief droge oogstperiode leidde tot minder druk op het binnenrijden van de uien, wat ervoor zorgde dat veel partijen droog binnenkwamen. Een andere reden waarom de teler zijn uien langer in het zwad liet liggen zijn de kosten van het drogen, die hoog zijn. Voor het tegengaan van schimmels en bacterieziek heeft dat dus goed uitgepakt. Fusarium wordt vooral gevonden in het zuiden en midden van Nederland, de regio's waar al langer uien geteeld worden. In het noorden valt fusarium mee. De partijen die na de neerslag binnen zijn gereden dit seizoen zijn duidelijk het minste. Sommige partijen krijgen dan ook het advies om zo snel mogelijk opgeruimd te worden, voordat de tarra oploopt en de stempel 'probleem partij' krijgt, meldt een insider. Gezien de stijgingen van de bewaarkosten en het snel oplopende tarrapercentage zal het bewaren van uien dit jaar niet snel lonen.

Meer scheurkonten
Verwerkers melden dat de kwaliteit erg wisselend is per partij dit jaar en dat kwaliteit zeker een rol kan gaan spelen dit bewaarseizoen. Het moment van verkopen kan voor sommige partijen daardoor naar voren geschoven worden bij behoorlijke aantastingen. Ook worden er dit jaar veel uien met scheurkonten gevonden, vooral in de provincie Drenthe. Ook dat is een gevolg van de droogte en hitte van afgelopen zomer.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden