Nowaczyk / Shutterstock.com

Analyse Uien

Telers zetten koers uit op uienmarkt

4 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 49 reacties

De telers hebben het roer op de uienmarkt stevig in handen en zijn voorlopig nog niet van plan de koers te verleggen. Handelaren en sorteerders zijn wat minder zeker van hun zaak. De export loopt heel behoorlijk maar we hebben (nog) niet de 40.000 ton plus weken. De baalprijs heeft ondertussen moeite om de telersprijzen bij te benen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienprijzen op de regionale beurzen gemiddeld genomen deze week een stapje omhoog gedaan. Op termijn voor levering december of januari zit de prijs inmiddels zo rond de €35 per 100 kilo. Volgens handelaren valt het gewoon niet mee om goede grove uien te krijgen. "Boeren met goede uien noemen de prijs en daar valt nauwelijks over te onderhandelen", volgens een handelaar. De relatief hoge uienprijzen zijn wel een extra risico, zo waarschuwen enkele insiders. Als handelaar, sorteerder of exporteur heb je erg veel geld onderweg zitten. Dat moet je wel kunnen voorfinancieren.

Op gespannen voet
Om in de pas te blijven met de telersprijzen zou de baalprijs een flinke stap moeten maken. Dat lukt op het moment slecht. De grote verwerkingscapaciteit werkt daarbij in het nadeel van de sorteerbedrijven. Sorteerders hebben uien nodig om aan het werk te blijven en de lijnen in de eerste helft van het seizoen op halve kracht laten draaien voelt tegennatuurlijk. Nu de werkvoorraad wat terugloopt is de keuze om relatief dure uien bij te kopen en te 'mengen' met de al gekochte om de gemiddelde prijs in de hand te houden, of rustig afwachten in de verwachting dat de baalprijs de komende weken een stap zet. Verschillende spelers lijken voor de eerste optie te kiezen. Volgens enkele insiders is er behoorlijke concurrentie tussen sorteerders om de beschikbare orders.

De DCA-notering baalprijs uien blijft deze week nagenoeg gelijk aan vorige week. Een goede partij met 60% grof komt gesorteerd gemiddeld uit op ongeveer €34 à €35 per 100 kilo. Met de dagprijs op de boer van €29 of €30 kun je dan nog wel uit de voeten, maar de bedragen die voor zaken in december zijn gedaan zijn nagenoeg gelijk aan de huidige baalprijs. Daar wordt door sommige handelaren toch wel met verbazing naar gekeken. Dat de verhouding tussen de telers- en baalprijs niet past is al vaker gebeurd dit seizoen. Tot nu toe is het echter nog steeds gelukt de baalprijs met enige vertraging mee te krijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden