Agrifoto

Analyse Uien

Er begint weer wat te rommelen in de uienmarkt

18 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De telers zetten de toon op de uienmarkt en morrend volgen de handelaren en sorteerders. Op december worden zaken gedaan op €35 en dat betekent dat de baalprijs linksom of rechtsom een stap moet maken. Dat besef lijkt nu ook in de markt te komen. Verder maakte het exportcijfer deze week de tongen los.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"We hebben ons werk, maar het is niet druk." Dat is nu al weken het verhaal bij de meeste sorteerbedrijven. Een week met een export van meer dan 40.000 ton wekte dan ook wat verbazing in de uienwereld. Overigens is het ook niet geheel onlogisch dat er een keer zo'n uitschieter tussen zit. Het hangt samen met of er wel of niet twee schepen voor bijvoorbeeld Senegal kort op elkaar zitten. Met een maximale sorteercapaciteit van circa 50.000 per week draai je trouwens met 40.000 ook 'nog maar' op 80%.

Marge
De marge tussen telersprijs en baalprijs is flinterdun. Voor goede grove uien voor directe levering ga je door de €30 volgens handelaren. Op termijn, voor levering december is circa €35 de onderkant en verder richting het voorjaar doet €40 gewoon mee. Dat de baalprijs dus een stap moet maken, is evident. Dat gaan de afnemers van de gesorteerde uien zich ook realiseren. Enkele sorteerders merken dat afnemers toch wat meer bestellen omdat ze verwachten dat de baalprijs gaat stijgen. Een punt van aandacht is wel de betalingsmoraal van de Afrikaanse afnemers. Als ze weten dat het exportseizoen richting het einde loopt, willen ze weleens erg lang wachten met betalen en met de huidige prijzen zijn het flinke bedragen die dan open blijven staan.

Een voorzichtig opwaartse beweging in de baalprijs is ook in de DCA-notering te zien. De DCA-notering Baalprijs Uien doet net als vorige week een voorzichtig stapje omhoog. Alle sorteringen door elkaar komt een goede partijen uien uit op circa €36 à €37. De afzet van drielingen loopt wat moeizaam en daarvan blijft de prijs wat achter op gemiddeld €32. Voor de supers die er relatief weinig zijn dit seizoen worden prijzen tot €39 genoemd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden