Agrifoto

Nieuws Uien

Af land uienpool Agrifirm beter dan in 2018

13 December 2022 - Niels van der Boom

De af land poolprijs voor gele zaaiuien komt uit op €24,86 per 100 kilo voor oogstjaar 2022. Dat maakt de Apeldoornse coöperatie bekend. Daarmee wordt het oude record van oogstjaar 2018 met €3,86 overtroffen. Van begin augustus tot in oktober zijn er uien geleverd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lange oogstperiode
De af land pool kent geen mogelijkheden voor een tijdelijke opslag. Vanwege de droge zomer startte de oogst van zaaiuien relatief vroeg, eind augustus. Door een regenperiode zijn uiteindelijk in oktober de laatste uien van het veld geleverd. Agrifirm zegt tevreden te zijn met de kwaliteit. Die voldeed aan de eisen. Wel lagen de hectare-opbrengsten bij veel telers lager dan gemiddeld.

Vanwege een gekrompen areaal en lagere opbrengsten in Nederland – en elders in Europa – ontwikkelde de markt zich al vroeg positief. In 2018 presteerde de pool het beste resultaat sinds de oprichting in 2013. Toen werd €21 per 100 kilo uitbetaald.

Beursprijs hoger
Het resultaat van de af land pool haalt de gemiddelde beursprijs niet. Over de periode augustus-oktober komt de gemiddelde beursprijs voor fijne zaaiuien uit op €25,55 en die voor grove uien op €26,89. Dat betekent een totaal gemiddelde van €26,22. Dat is €1,36 meer dan het resultaat van de pool. Leden van Agrifirm krijgen over het bedrag nog wel €1,50 per ton ledenvoordeel uitgekeerd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden