Lenie van Veen / Shutterstock.com

Nieuws Uien

PPA vestigt prijsrecord in af land uienpool

19 December 2022 - Niels van der Boom

Niet eerder betaalde handelsbedrijf PPA zoveel uit in zijn af land pool voor gele en rode zaaiuien die in 2019 werd gestart. Het resultaat van de gele uienpool komt boven de gemiddelde beursnotering uit. Ondanks een uitdagend groeiseizoen lagen de tarrapercentages laag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De af land pool voor gele zaaiuien komt uit op €26,31 per 100 kilo en die voor rode uien op €25,06 (bij minimaal 60% grof). Dat is het beste resultaat sinds oprichtingsjaar 2019. De oogst en het leveren van de uien startte eind juli en liep door tot oktober. Naast af land levering zijn ook partijen uien in de korte bewaring opgeslagen en na het oogstmoment afgeleverd.

Weinig tarra
Het doorlopend gemiddelde van de af land pool gele uien komt op €16,01 per 100 kilo. Voor rood is dat €17,64. Ondanks dat het groeiseizoen op de meeste plekken verre van optimaal verliep waren de tarrapercentages relatief laag. Partijen die toch met een mankement te maken hadden kregen ook een goed bestemming.

Wat voor de rode uien meespeelde was een gebrek aan grove uien. Dit was goed in de markt merkbaar. Uienhandelaren waren soms helemaal niet aan de markt voor fijne partijen rode uien. PPA heeft daarom een groftepremie en korting toegepast bij de rode uienpool.

{{dataviewSnapshot(10_1671464311)}}

Boven beursprijs
De gemiddelde beursprijs voor gele uien (fijn en grof) komt uit op €25,90. Het resultaat van de PPA-pool ligt daar dus nog €0,40 boven. Vooral de fijne partijen rode uien konden maar moeilijk aan een koper komen. Vandaar dat de beurzen in de af land periode slechts eenmaal een prijs noteerde. De beursnotering kwam pas begin november los.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden