Shutterstock

Analyse Uien

Hoeveel vertrouwen is er in uien na goede eerste helft?

30 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De eerste helft van het uienseizoen 2022/23 zit er bijna op. Telers, handelaren en sorteerders kijken overwegend positief terug op een hectisch seizoen. De rust is deze week wel weer een beetje terug op de uienmarkt. Maar de grote vraag die boven de markt hangt is: wat kunnen we verwachten in de tweede helft van het seizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een combinatie van vertrouwen bij de telers, speculanten die daarin mee gingen en een gezonde vraag naar uien uit Afrika heeft de uienmarkt in de eerste helft van het seizoen vleugels geven. Tot de eerste helft van januari lijkt er nog een goede vraag naar uien vanuit de Afrikaanse landen te blijven. Veel uien zijn daarmee van de markt. Een kritische kanttekening die sommige insiders daarbij wel plaatsen, is dat daar ook import uit Duitsland en België bij zit. De meeste handelaren en sorteerders zijn het wel over eens dat de export een flinke stap terug gaat doen.

Kopers uit Oost-Europa houden zich tot nu toe nog koest. Zij vinden de Nederlandse uien te duur. Slechte uien vinden wel hun weg naar Polen. Prijzen liggen daarbij op een relatief hoog niveau, maar wel ruim onder de beursprijzen. Verschillende sorteerders zijn aan de voorzichtige kant met het innemen van posities. "We werken de voorraad weg en zien wel wat er later in het seizoen gaat gebeuren", zeggen enkele sorteerders.

Speculanten
De grote onzekere factor op de markt zouden weleens de speculanten kunnen zijn. Over hoeveel uien nog in handen zijn van telers verschillen de meningen. Maar misschien nog wel belangrijker is de vraag hoeveel er bij speculanten zit, zo stellen enkele insiders. "Boeren kunnen natuurlijk rare sprongen maken, maar de groep die nee heeft gezegd tegen €30, €40 of €50 zal niet zo heel groot zijn. En al zou de prijs wat zakken, dan heeft de teler die de uien heeft vastgehouden geld laten liggen, maar blijft er als het goed is nog wel wat over. Voor speculanten of sorteerders die voor €50 gekocht hebben, liggen de kaarten anders geschud. Zij voelen elke daling direct in de portemonnee en hoe stevig blijft die groep in het zadel als de prijs een stapje terug zou doen", vraagt een handelaar zich af.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft vrijwel gelijk aan vorige week. De gemiddelde baalprijs zit rond de €50 à €51 per 100 kilo. Sorteerders en afnemers houden elkaar aardig in evenwicht. Verkopers zouden er wel wat bij willen, maar durven niet echt te vragen op het moment. Kopers mopperen dat het duur is, maar blijven wel uien afnemen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox