Agrifoto

Analyse Uien

Twijfel overheerst op uienmarkt

6 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De uienmarkt zit in een spagaat. Een voorspoedige export in een opgaande markt heeft het vertrouwen in de markt versterkt. Nu liggen de kaarten anders geschud en is het zoeken naar afnemers. Niets vreemds voor deze tijd van het jaar, maar wel een situatie die de twijfel en onzekerheid binnen de markt voedt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is vertrouwen in de uienmarkt, maar het moet allemaal nog wel gebeuren, is een veel gehoorde opmerking. Deze week zijn er nog behoorlijk wat uien gedraaid voor Afrika, maar voor volgende week staat er nog niet veel op bij verschillende sorteerders. We gaan een rustige periode tegemoet, zeggen verschillende insiders. Oost-Europese kopers vinden de Nederlandse uien nog te duur en voelen feilloos aan dat de Nederlandse handel iets minder vast gestemd is dan een paar weken geleden. Kopers die nog niet per se hoeven, kijken nu vooral de kat uit de boom. Aan de andere kant zijn vooral Polen voor de slechte uien goed aan de markt tegen heel behoorlijke prijzen. Dat duidt erop dat het aanbod uien op de lokale markt ook weer niet overhoudt. 

Wikken en wegen
Sorteerders zitten in dubio wat nu te doen. In de eerste helft van het seizoen loonde het om mee te gaan met de telers en speculanten. Door de stijgende baalprijs kwamen sorteerders weg met uien die op het moment van kopen eigenlijk net te duur waren. Sommige sorteerders maken nu de werkvoorraad op en nemen geen nieuwe posities in, in afwachting van hoe de markt zich zet in de tweede helft van het seizoen. Andere sorteerders calculeren een rustige periode in en verwachten dat de vraag richting maart wel weer aantrekt. En als iedereen tegelijk uien wil hebben kan de prijs wel weer een stap omhoog zetten. Die groep wil wel wat kopen mits de prijs past. 

De relatief hoge prijzen vormen op zichzelf ook een zeker risico. De Europese kopers zijn daardoor meer op zoek naar wie het goedkoopst kan leveren. Ook kan de belangstelling van leveranciers van buiten Europa gewekt worden die denken voor die prijs ook mee te kunnen doen. Daar staat tegenover dat er in de eerste helft van het seizoen al heel veel Nederlandse uien geëxporteerd zijn. De Nederlandse exporteurs voelen daardoor minder noodzaak om door te stampen om de markt schoon te houden. 

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft grotendeels gelijk aan vorige week, maar de markt is wel over het voorlopige hoogtepunt heen. De gemiddelde baalprijs zit rond de €50 per 100 kilo. Sorteerders zijn voor de rustigere export op zoek naar klanten. Door de hoge inkoopprijs van de uien is er echter weinig ruimte om te zakken met de prijs, zo zeggen verschillende insiders.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden