Shutterstock

Analyse Uien

Optimisme verdringt twijfel op de uienmarkt

28 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 36 reacties

De stemming op de uienmarkt is aan het schuiven. Kopers gaan voorzichtig weer de boer op en dan is gelijk terug te zien in het sentiment op de markt. Dat wil overigens niet zeggen de vraag vanuit het buitenland naar de Nederlandse uien plotseling een grote vlucht heeft genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In januari is het doorgaans in de export rustiger en laten de uienprijzen meestal een dipje zien. Van een prijscorrectie in de telersprijzen was ook sprake de afgelopen weken. Wat dit seizoen bijzonder maakt, is dat telers extreem veel vertrouwen in de markt hebben en niet warm of koud werden toen de €50 van het bord verdween. In de eerste helft van het seizoen zijn er veel uien weggegaan en 30.000 ton in de eerste week van dit jaar is ook weer een keurig resultaat. De komende weken zal het exportcijfer zakken, maar dat is geen reden tot paniek. Hoeveel uien er nu nog zijn is lastig in te schatten, maar verschillende insiders die zich aan een inschatting wagen rekenen met circa 15.000 ton per week voor de rest van het seizoen. Sommige denken daarmee al aan de hoge kant te zitten.

Hoeveel uien daarvan helemaal vrij zijn, is nog lastiger in te schatten, maar dat het om een beperkte hoeveelheid gaat is wel duidelijk. Als er dan een paar handelaren en/of sorteerders aan de markt zijn heb je als snel stemming. De regionale beurzen noteren voor grove uien hoog in de €40, maar enkele sorteerders geven aan dat er voor levering tweede helft februari begin maart onder de €50 al niet veel mooie grove uien meer te koop zijn.

Vraag trekt aan
De vraag naar gesorteerde uien is voorzichtig weer wat aangetrokken. Met name Zuid-Europa is aan de markt. Er gaan geen gigantische hoeveelheden heen, maar het is voldoende voor reuring op de markt. De Zuid-Europese kopers zijn wel kritisch overigens. Alleen voor grove blanke uien zijn ze aan de markt. Kopers uit Oost-Europa houden zich nog grotendeels afzijdig. Verder speelt waarschijnlijk ook mee dat verschillende sorteerders op het treintje mee willen blijven rijden. Sorteerders die in december de uien te duur vonden komen er nu maar moeilijk tussen en degene die wel (mondjesmaat) zijn doorgegaan kunnen nu nog wel meedraaien. Sorteerders die vooral afhankelijk zijn van de bureauexporteurs hebben moeite voldoende marge te maken. Zeker als zij uien in positie hebben, wordt het spannend hoe zij verder handelen. Zou de baalprijs achter blijven en stijgt de telersprijs, dan kunnen ze de uien ook zomaar weer doorverkopen een andere sorteerder.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week weer een stapje omhoog. De gemiddelde prijs zit rond de €49 per 100 kilo. Doordat het vooral grove uien zijn die gevraagd zijn, is het voor sorteerders moeilijk om de prijs van middels en drielingen er voldoende op te houden. Op de grove kun je zonder al te veel problemen voldoende marge maken volgens verschillende sorteerders. In een partij zitten echter ook altijd fijnere uien en als je de afzet daarvan niet op orde hebt lever je de marge op de grove ook zo weer in.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden