Agrifoto

Nieuws Uien

Uien drijven door straat na enorme regenval

30 Januari 2023 - Niels van der Boom

Eén enkele regenbui van 150 tot maar liefst 250 millimeter zorgde afgelopen weekend voor fikse wateroverlast op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Juist in dit gebied is de uienoogst momenteel in volle gang. De pas gerooide uien dreven door de straten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het teeltgebied rond de plaats Pukekohe, zo'n 50 kilometer vanaf de grote stad Auckland, is dé uienhotspot van Nieuw-Zeeland. Europese immigranten namen het gewas mee naar Nieuw-Zeeland waarna het een groot succes werd. Het teeltgebied heeft zijn eigen succesvole exportras: de PLK (Pukekohe Long Keeper).

Het uienareaal in Nieuw-Zeeland bedraagt ongeveer 5.000 hectare waarvan 10% in de omgeving van Pukekohe wordt verbouwd. Daarmee is dat het belangrijkste teeltgebied.

Uien drijven door de straten
De oogst loopt van januari tot begin maart, waarna het exportseizoen van start gaat. Veel percelen lagen al gerooid waardoor de schade bijzonder groot is. Vrijdag en zaterdag viel een enorme hoeveelheid regen waardoor de uien van de veelal bergachtige gebieden wegspoelde en naar de straten van Pukekohe en Auckland. Foto's en video's op sociale media laten beelden zien van tuinen vol uien in de miljoenenstad.

In Auckland zelf viel 250 millimeter waardoor de luchthaven noodgedwongen werd gesloten en inwoners moesten worden geëvacueerd. In het uiengebied rond Pukekohe viel iets minder water, zo'n 150 millimeter, maar de schade is eveneens groot voor de akkerbouwers. Om hoeveel hectare het gaat is niet bekend. In totaal wordt ongeveer 600 hectare uien verbouwd rond Pukekohe.

Slecht groeiseizoen
Niet alleen uien maar ook andere gewassen zijn getroffen door de hevige neerslag. Zo worden ook relatief veel (poot)aardappelen in het gebied geteeld. Het Noordereiland heeft al enkele maanden van het groeiseizoen te maken met veel regenval als gevolg van cycloonstormen. Het is normaal dat twee tot drie van die stormen de regio aandoen. Dit jaar staat de teller al boven de zes. Het seizoen begon juist extreem droog, wat ook al opbrengst kostte.

Uientelers in het bijzonder hebben dit seizoen te kampen met fors hogere teeltkosten waardoor de verkoopprijzen ook zijn verdubbeld. De huidige schade stuwt die prijs waarschijnlijk verder op. De kans dat we in Nederland veel merken van het nieuws is klein. De export richting Nederland komt pas in de zomermaanden op gang. Het land bedient nu vooral Aziatische landen, maar hoge transportkosten maken het product onaantrekkelijk.

Wereldmarkt is vraagmarkt
Over de gehele linie liggen de uienprijzen wereldwijd op een hoog niveau. Oekraïne is een zeer belangrijke speler voor Oost-Europa, maar juist die teeltgebieden waren afgelopen jaar door Russen bezet. Dit zorgt ervoor dat afnemers van Oekraïense uien elders op zoek moesten. Afgelopen zomer verwoeste zware regenval een groot deel van de uienoogst in Pakistan, een van de grootste uienexporteurs wereldwijd. Het land is daarmee een netto-importeur geworden. De Aziatische markt wordt voor een belangrijk deel door China gevoed die daardoor op andere bestemmingen nauwelijks actief is.

Egypte en Turkije hebben geen moeite om kopers te vinden voor hun product. Eind maart begint de ramadan, wat een belangrijke aanjager is voor de consumptie van uien in moslimlanden. Gezien de krappe beschikbaarheid kan dat een aanjager zijn voor de prijsvorming.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden