Agrifoto

Analyse Uien

Niet 70, maar 75 euro is de norm voor gele zaaiuien

3 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 25 reacties

Dat de januari dip op de uienmarkt maar van korte duur was dit seizoen werd vorige week duidelijk. Dat het dak eraf zou gaan deze week had bijna niemand voorzien. €70 doet mee bijna alsof het niets is. In vergelijking met de beursnoteringen komt de prijs zelfs nog hoger uit als je bedenkt dat het niet zelden om bruto=netto afspraken gaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar Nederlandse uien is niet ineens spectaculair toegenomen en sorteerders hebben het niet druk. Geen directe aanleiding zou je zeggen om de uienmarkt plots te laten stijgen. En toch is dat wel wat er gebeurd is. Op de regionale beurzen Middenmeer en Emmeloord kwam de bovenkant van de notering voor de grove uien op €55 per 100 kilo. Voor directe levering wordt echter maar beperkt handel gedaan. De meeste zaken zijn voor uien op termijn en daar werd een prijssprong gemaakt. "Normaal gaat het met centen, maar nu stijgt de markt ineens met dubbeltjes, echt ongekend", aldus een handelaar. Voor levering april en later zijn inmiddels verschillende transacties geverifieerd van €70 bruto=netto. Laten we het tarrapercentage behoudend schatten op 7%, dan kom je netto voor de sorteerder op €70/0,93≈€75. Dat is toch wel heel serieus geld. Telers met vrije uien vragen inmiddels ook €70 voor levering maart, maar daar is de handel toch nog heel voorzichtig mee.

Paniekaankopen
Dat de telersprijs een dergelijke stap gemaakt heeft, komt als een verrassing, maar is tot op zekere hoogte wel te verklaren. De voorraad echt vrije uien is flink geslonken. Dat hebben zowel telers als sorteerders maar al te goed in de gaten. Als er dan één schaap over de dam is en er volgen meer kan de prijs snel stappen maken.

Sorteerders zijn bang om later in het seizoen mis te grijpen, houden zich vast aan het verloop van het seizoen tot nu toe met een stijgende markt en proberen de concullega's af te troeven. Dat resulteert bij sommigen bijna in paniek aankopen. Daarbij moeten we ook de rol van de speculanten niet onderschatten. Met weinig transacties kunnen die de markt al sterk beïnvloeden. Sommige spelers op de markt klagen over de speculanten. Er zijn echter ook verschillende sorteerders en boeren die positiever tegen speculanten aankijken. Ze hebben de prijs naar een hoger niveau getild en een deel van het risico op zich genomen. Daar kunnen zowel de telers als sorteerders van profiteren als ze ten minste hebben opgelet en het spel hebben meegespeeld.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet deze week een flinke stap omhoog, maar heeft moeite de telersprijzen te volgen en de spreiding is opvallend groot. De vraag naar drielingen en middel valt tegen. Kopers willen vooral grof en supers hebben. Sorteerders en exporteurs worstelen met de verkoopprijzen. Sommige die schraal in de voorraad zitten vragen er veel geld voor en vinden het geen probleem als de verkoop afketst, terwijl andere die het voor een belangrijk deel van de vaste klanten moeten hebben meer aan het schipperen zijn om iedereen tevreden te houden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden