Agrifoto

Analyse Peen

Peenmarkt tart de economische logica

10 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een saaie week was het bepaald niet op de peenmarkt. Er zijn verschillende transacties gedaan op hoog niveau. Telers hebben het gevoel dat er nu echt wat gaande is op de markt en worden zodoende in hun vertrouwen gestrekt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week is de Fruit Logistica-beurs in Berlijn en dat is doorgaans geen week waarin het druk is in de peenhandel. Dat is nu even anders gelopen. De prijs heeft, met name aangezwengeld door zaken op termijn, een behoorlijke stap omhoog gezet. Die stijging is vooral gebaseerd op verwachting en heeft een sterk speculatief karakter. Voor een teler maakt dat overigens niet uit, geld is geld. Sommige spoelers en handelaren zien de prijs stijgen en gaan links en rechts eens informeren bij telers hoeveel er nog vrij zit en wat de telers voor een prijs in gedachte heeft. Een teler die een paar van die telefoontjes achter elkaar krijgt, heeft al snel het idee dat het echt loopt en raakt vaster gestemd.

Markt zit opslot
Op basis  van prijs zou je verwachten dat er echt wat gaande is op de peenmarkt. Maar in de export is het over het algemeen erg rustig. Het vaste werk loopt door, maar daar houdt het ook wel op. Het is wat moeilijk objectief te staven maar bijvoorbeeld de Transactie-app van DCA wordt niet overspoeld met peentransacties op het moment. Effectief is de peenmarkt verder in het slot gegooid. "Telers vragen nu bijna hetzelfde geld als wat wij voor de gespoelde peen in het zakje krijgen, dat helpt niet om eens echt wat weg te spoelen in een week", aldus een spoeler.

De DCA-notering voor b-peen is deze week flink gestegen met €6 naar €30 tot €38 per 100 kilo. De meeste handel zit echter op de onderkant van de notering De DCA-notering voor c-peen komt deze week uit op €36 per 100 kilo, een stijging van €5 ten opzichte van vorige week.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden