Dat de uienmarkt weleens rare sprongen kan maken daar is iedereen die wat met uien doet zich altijd van bewust. Wat er dit seizoen gebeurt kunnen we met recht historisch noemen. De lijntjes in de prijsgrafieken van de regionale beurzen lopen steeds steiler naar boven. Voor levering op termijn tikt de telersprijs deze week zelfs al de €100 aan.
Een goede tot gemiddelde uienoogst en een goedlopende export al vanaf de start van het seizoen heeft de markt schoongehouden. De plantuien waren zo goed als weg toen de eerste zaaiuien kwamen en af land ging naadloos over in levering uit de bewaring. Januari was een rustigere maand maar in februari kwam de vraag al eerder dan verwacht op gang. Inmiddels heeft niemand het meer over het schoonhouden van de markt, maar is de vraag: hoeveel uien hebben we nog tot de nieuwe oogst en redden we het daarmee? En in zo'n markt die toch wel een beetje in de ban raakt van krappe voorraden kan de prijs weleens omhoog vliegen.
Vliegwiel
Sommige spelers op de uienmarkt zijn wat kritisch op de rol die de speculanten spelen bij het opkrikken van de prijs. En die spelen daar natuurlijk een rol bij. Maar verschillende sorteerders geven ook aan dat ze niet veel meer doen dan het vliegwiel op het juiste moment net een zetje in de goede richting geven. Het zijn uiteindelijk toch de sorteerders zelf die steeds hogere prijzen kunnen geven en dat ook doorberekend krijgen aan hun klanten. Wat dat betreft vallen alle puzzelstukjes precies in elkaar en kan iedereen een heel behoorlijk centje verdienen aan de uien. En hoewel er inmiddels door verschillende partijen €1 de kilo is betaald, moet je niet raar op kijken als de prijs nog een stapje maakt volgens insiders. "Normaal maken we eens in de week een Excelletje met de baalprijzen. Nu hebben we dagprijzen en zijn we heel voorzichtig met wat we doen, we willen wel de rest van het seizoen door kunnen", aldus een sorteerder.
De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week ook een flinke stap omhoog. Een goede afspiegeling van de markt is alleen lastig te maken. Prijzen variëren van dag tot dag en dan gaat het niet om minimale verschillen. Ook zitten er handelaren tussen die zuinig zijn op hun voorraad maar geen nee durven zeggen tegen klanten en dan maar een zeer hoge prijs noemen. Af en toe zegt een klant eens ja. Maar of dat nu een goede weergave is van de markt, daarover kun je discussiëren.