Agrifoto

Nieuws Uien

Poolse uienprijs stijgt dit seizoen 267 procent

1 Maart 2023 - Niels van der Boom

De uienmarkt in Polen schaduwt die in Nederland en laat eveneens een prijsrecord zien. Het gemiddeld prijsniveau ligt inmiddels 267% hoger dan een jaar geleden het geval was. Ook over de export kunnen de Polen tevreden zijn. Die heeft eveneens een record te pakken. Dit heeft tot gevolg dat bijna alle uienschuren nu al leeg staan. Ook de Poolse peenmarkt staat er prima voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds half september toonde de Poolse uienprijs zich nagenoeg onbeweeglijk. De betaalde prijzen lagen steevast net iets boven €40 per 100 kilo voor gesorteerd en opgezakt product. Eind januari kwam daar verandering in. In een maand tijd is de prijs doorgestoten naar gemiddeld 3,85 złoty per kilo. Dat is omgerekend €82 per 100 kilo. De bandbreedte loopt van €75 tot €89. Niet eerder werd zo'n hoog prijsniveau bereikt.

Risico voor nieuwe oogst
De uienmarkt in Polen wordt in ramp tempo leeg getrokken. Omdat andere Europese landen nauwelijks kunnen voorzien in de vraag naar uien verwachten insiders dat de prijzen nog verder gaan toenemen. Dankzij een zachte winter staan de winterzaai- en -plantuien er goed voor. Deze week dalen de temperaturen 's nachts weer naar -5 tot -9 graden. Het is niet ongewoon dat het in maart nog flink kan vriezen, waardoor vorstschade aan de uien op kan treden door een gebrek aan sneeuw. Wanneer dit gebeurt is er echt sprake van een 'perfect storm' op de uienmarkt.

In 2022 exporteerde het land 200.800 ton uien en dat is een record. Na Oekraïne is Nederland met 52.000 ton de grootste afnemer. Een jaar eerder bedroeg het exportvolume nog 144.100 ton uien. Het gemiddeld prijsniveau van €53 is eveneens bijzonder hoog te noemen en bijna een kwart hoger dan in 2021.

Sterke peenmarkt
Afgelopen seizoen werd in het land 643.000 ton uien gerooid. Dat is 4% meer ten opzichte van 2021. De peenopbrengst laat juist een daling zien, van 638.000 naar 603.000 ton. De Poolse peenprijzen begonnen het seizoen al op een hoog niveau en zitten sinds eind november in de lift. Daarmee wijkt de markt flink af ten opzichte van Nederland, waar pas de laatste weken enige beweging is te zien.

Veel Poolse peentelers hebben ervoor gekozen hun product af land te verkopen vanwege de hoge bewaarkosten. De markt had zo in de oogstperiode een flink overschot te verwerken, wat de prijs tot begin december heeft gedrukt. De prijs stond toen op €21 per 100 kilo. Inmiddels is dat €50. Het gaat hierbij wel om gesorteerd en verpakt product. Daarmee ligt het prijsniveau 40% hoger dan een jaar geleden.

Goed perspectief
De Nederlandse peenprijzen liggen met €50 tot €65 op een hoger niveau dan de prijzen voor Pools product. Dat zorgt voor een aantrekkende vraag naar eigen product. Insiders rekenen erop dat vanuit Zuid-Europa minder peen op de markt komt, en wellicht later in het seizoen, vanwege weersextremen daar. Het nieuwe peenseizoen is dichter bij huis in februari vlot op gang gekomen. Veel hangt dus af van een goede aansluiting tussen de oude en nieuwe oogst. Gerekend wordt dat – door de sterke vraag en het kleine aanbod – dit een goed prijsperspectief biedt voor de nieuwe oogst.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden