Agrifoto

Analyse Uien

Tasten in het duister of de uienmarkt verder doortrekt

11 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is lastig hoogte te krijgen van wat er op de uienmarkt gaande is. Sorteerders en handelaren zijn zeker niet ontevreden met hoe het nu loopt. Maar waar eerder dit seizoen bij wijze van spreken beschikbaarheid belangrijker was dan de prijs begint nu toch ook de prijs van de uien mee te tellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als vorige week kwam ook deze week alleen de beurs van Middenmeer met een prijs op het bord. Met een notering van €75 tot €85 voor de grove uien lijkt de beurs recht te doen aan wat er daadwerkelijk op de markt gebeurt. Dat is wel en beetje een trendbreuk met wat we eerder dit seizoen zagen. De prijs voor levering op termijn maakte de stap omhoog en met een paar weken was dat ook de prijs voor directe levering. Het is zeker niet gezegd dat dat nu niet gebeurt maar het lijkt toch ogenschijnlijk allemaal net iets minder makkelijk te gaan.

De kleine groep telers die nee gezegd heeft tegen €1 worden daar hoogstwaarschijnlijk niet warm of koud van. Het duurt nog meer dan een maand voor er echt aanbod van betekenis komt uit gebieden buiten Europa en voor die tijd komt er nog wel een kans om de uien kwijt te raken. Een belangrijkere vraag is hoe de speculant erin zit. Mondjesmaat aanbod geven om de markt goed door te laten lopen, lukt even wat minder. Sorteerders zijn pas wel meegegaan in de €1 op termijn maar hebben dat uitgesmeerd over de lopende voorraad om tot een gemiddelde prijs te komen die acceptabel blijft. Voor directe levering blijft belangstelling maar dan moet het wel in balans met de baalprijs zijn (lees: notering Middenmeer). En dat is niet helemaal in lijn met waar verschillende speculanten op hoopten en stiekem misschien zelfs wel op rekenden.

Wie bepaalt wat ze waard zijn?
Een vraag die ook voorzichtig aan wat luider begint rond te zingen op de uienmarkt nu Emmeloord voor de tweede week op rij geen prijs heeft, is: hoe moeten de uien op participatie worden afgerekend? Telers hebben al snel het idee dat er voor €1 is gekocht op april dus dat dat dan ook de referentie prijs moet zijn. Als dan tegen die tijd de dagprijs ook op €1 staat, is dat geen probleem, maar als de prijs toch wat lager blijkt of als er praktisch geen handel meer is - wat met het huidige exporttempo ook niet geheel ondenkbaar is - kan dat nog weleens voor wrevel zorgen.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week nog wel een stapje omhoog maar de curve vlakt wel af. De spreiding in de prijzen tussen sorteerders onderling blijft relatief groot. Voor een goede partijen grove uien komt de gemiddelde baalprijs uit rond de €90 per 100 kilo.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden