Shutterstock

Analyse Uien

Uienexport doet toch een stapje terug

16 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De uienexporteurs hebben in week 8 een tandje terug geschakeld. Helemaal uit het niets komt die beperkte terugval in de export overigens niet. Als we even terug denken werd er toen geschiedenis geschreven op de uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 8 hebben de Nederlandse uienexporteurs 15.214 ton uien geëxporteerd. Dat is een kleine 3.000 ton minder dan in week 7. Dat het iets rustiger zou worden in het exportkanaal is geen verrassing. Week 8 was de laatste volle week van februari waarin de prijzen op de boer voor levering op termijn de sprong naar €1 maakte. Ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde blijft de export in week 8 dit seizoen ruim 1.000 ton achter maar vergelijken we het met oogst 2018 dan ligt de huidige export circa 4.500 ton hoger.

Grootste afnemer
Groot-Brittannië blijft ook deze week de grootste afnemer van Nederlandse uien. Het land nam met 3.547 ton zelfs nog iets meer uien af dan in week 7. Op flinke achterstand volgt Spanje met 1.389 ton in het kielzog gevolgd door een nieuwkomer in de top drie, namelijk Duitsland. Onze oosterburen namen 1.213 ton. De Nederlandse export is sowieso een Europees feestje. Van de landen en de top 20 grootste afnemers ligt meer dan de helft in Europa.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden