Agrifoto

Analyse Uien

De Nederlandse uienexport is vooral Europees feestje

23 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Nederlandse uienexporteurs hebben in wederom een tandje terug geschakeld. De hoge prijzen en misschien nog wel belangrijker de beperkte voorraad zetten nu toch een rem op de export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal zijn is er in week 9 13.897 ton Nederlandse uien geëxporteerd, zo blijkt uit de cijfers van KCB/GroentenFruit Huis. Gevoelsmatig is het misschien wat teleurstellend dat de export onder het niveau van 15.000 ton is gezakt. Als we de huidige export echter vergelijken met de tweede helft van het seizoen 2018/19 - een parallel die vaker getrokken wordt - dan valt het allemaal reuze mee. Toen zakte de export naar een niveau van rond de 10.000 ton per week.

Europa domineert
Groot-Brittannië is zoals inmiddels bijna gebruikelijk veruit de grootste afnemer van Nederlandse uien met 3.130 ton. Op flinke afstand volgen Duitsland met 1.777 ton, Polen met 1.185 ton en Spanje goed voor 1.176 ton. De eerste overzeese bestemming is Guinee. Dat land in West-Afrika nam in week 9 697 ton Nederlandse uien af. Helemaal onder aan de lijst staat deze week Antigua en Barbuda met 5 kilo. Hoewel deze eilandengroep in het Caraïbisch gebied misschien niet bij iedereen een belletje doet rinkelen importeerde het land dit seizoen in totaal 329 ton Nederlandse uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden