Agrifoto

Analyse Peen

Het lukt telers en spoelers nauwelijks elkaar te vinden

31 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Tussen de vraagprijs en de prijs waarop de handel wordt rondgemaakt zit bijna altijd wel wat speling. Op het moment blijft het op de peenmarkt niet bij een beetje ruimte maar zit er een gapend gat tussen wat telers en speculanten vragen en wat spoelers willen betalen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weken in aanloop naar Pasen zijn doorgaans een drukke periode waarin veel peen weggaat. Dit seizoen blijft die paasdrukte echter vooralsnog uit. Het vaste werk voor de supers en ander retailklanten loopt gewoon goed door volgens verschillende spoelers, maar als je het van de export richting Oost-Europa moet hebben, ben je zwaar in de aap gelogeerd. "Te duur en zelfs als je onder de kostprijs duikt naar bijvoorbeeld €65 voor de gespoelde peen", haal je nog nauwelijks werk binnen volgens een spoeler.

Stemming
Telers aan de andere kant zijn veel optimistischer. De voorraden zijn niet overdreven groot en de €400 per kist die de afgelopen tijd verschillende keren voorbij is gekomen, wordt door verschillende boeren toch wel als de minimumprijs gezien. Het klopt dat er vergeleken met de laatste jaren niet veel goede vrije peen in de koelingen staat. De goede stemming onder telers is daarmee ook zeker niet onterecht. Spoelers hebben ook een punt als ze zeggen dat wanneer er nauwelijks wat weggaat, alle voorraad al snel te veel is. Voor de grove peen is de stemming in de markt overigens onder zowel spoelers als telers een stuk positiever. De afzet richting snijderij loopt goed door, de voorraad is krap en in tegenstelling tot de b-peen hebben we best nog een poos te gaan tot de nieuwe oogst.

De DCA Notering b-peen voor directe levering doet deze week een klein stapje terug naar gemiddelde €59 per 100 kilo. Het is vooral aan de onderkant dat sommige verkopers net wat extra water bij de wijn doen om de peen, al dan niet met een verhaaltje, maar kwijt te raken. De DCA Notering voor c-peen blijft gelijk aan vorige week op gemiddeld €65 per 100 kilo.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden