Agrifoto

Analyse Uien

Laat de uienmarkt het dipje achter zich?

31 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een strakke opgaande lijn was het kenmarkt van de uienmarkt dit seizoen. De laatste twee weken is daar een kink in de kabel gekomen. Zwakke vraag en wat dwingend aanbod drukte op de markt. De vraag die boven de markt hangt is of die daling doorzet of dat we nu het ergste wel achter de rug hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor de grove uien op de beurs in Middenmeer zakte met €10 naar gemiddeld €70 per 100 kilo. Samen met een matig lopende export zou je verwachten dat er daarmee een schok door de markt zou gaan. Dat lijkt als je je oor te luisteren legt erg mee te vallen. Dat er een correctie op de prijzen voor veldgewas zou komen, was volgens verschillende insiders ook wel te verwachten. Met de €1 per kilo is de markt net even te veel opgeblazen. Wat zeker ook een rol speelt is dat er eind vorig jaar en begin dit jaar best wat zaken op de boer zijn gedaan met als verplichting dat de uien voor 1 april opgehaald zouden worden. In de huidige traag lopende markt was het voor sorteerders passen en meten om die uien op tijd op te halen. Daar kwam nog aanbod bij van handelaren en speculanten die koste wat het kost de contracten niet open wilden breken. Nu dit aanbod is opgedroogd begint de markt weer een beetje vast te worden volgens verschillende sorteerder en kan de blik weer op de laatste maanden van het seizoen gericht worden.

Wikken en wegen
Dat rond week 10 de export wegzakt, zien we bijna elk seizoen. Wat in het verleden echter ook vaker gebeurde is dat na deze periode de vraag voorzichtig weer wat aantrok en daarmee de prijs ook weer een zetje in de rug gaf. Hoewel sommige sorteerders lijken te denken dat het seizoen er bijna op zit, hebben we nog wel ruim twee maanden te gaan met de uien uit de schuur. De hoeveelheid vrije uien neemt in die periode niet toe. Er komt geleidelijk aan natuurlijk wel meer aanbod van uien van buiten Europa. Dat is de balanceeract waar de sorteerders nu inzitten. Je wil jezelf natuurlijk niet uit de markt prijzen waardoor klanten gaan zoeken naar alternatieven. Maar veel ruimte om te zakken in de baalprijs is er ook niet. Sterker nog, best wat sorteerders hebben uien voor €1 in de boeken staan voor in april of mei. Wil je daar nog wat aan kunnen verdienen, dan zou de baalprijs nog een flinke stap moeten maken.

Van een stijging is deze week in de DCA-notering Baalprijs Uien geen sprake. Over de hele linie heeft de prijs een klein stapje terug gedaan. De verschillen tussen de sorteerders zijn daarbij wel groot. De een heeft haast moeite om gemiddeld voor een partij boven de €80 uit te komen terwijl een ander €88 of net nog iets meer weet te realiseren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden