Shutterstock

Analyse Uien

Uienmarkt heeft last van stemmingswisselingen

14 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is niet even makkelijk te volgen wat er op de uienmarkt gaande is. De stemming onder handelaren wordt na een paar slappere weken beter. Tot meer handel leidt dat overigens nog niet direct. Sorteerders hebben nog wat weg te werken dat zwaar op de maag ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de regionale beurzen kwam alleen Emmeloord deze week met een notering. De gemiddelde prijs bleef gelijk, maar er werd wel de opmerking 'weinig transacties' bijgezet. Er zijn natuurlijk niet zo gek veel vrije uien meer, dus dat er weinig transacties zijn is op zich ook niet vreemd. Er zit wel een discrepantie tussen wat sorteerders zeggen en doen en wat er op de markt te koop is en waar de handel oploopt. De handel in gesorteerde uien loopt iets soepeler en dat sterkt het vertrouwen onder sorteerders. Spelers die krap in de voorraad zitten zijn echt wel aan de markt, maar wel voor uien voor directe levering. Posities opbouwen durven er maar weinigen. De €1 heeft wat dat betreft de schrik in de benen gejaagd bij verschillende handelaren en sorteerders. Eerst maar eens kijken of we de schade van de vorige koopgolf beperkt kunnen houden, zo wordt er geredeneerd door sommige spelers.

Verschillen in vraag en aanbod
Maar uien kopen in de huidige markt valt nog niet eens mee. Telers met goede uien in de schuur die een maand geleden nee hebben gezegd tegen €1, zeggen nu geen ja tegen €0,70, wat toch wel zo'n beetje de reële prijs is als je kijkt naar de afzet. Welke strategie speculanten uitzetten en hoeveel uien zij nog hebben, is een andere grote onzekere factor. Waar wel aanbod van komt zijn de uien die teken van slijt vertonen. Het is alleen erg afhankelijk van het type klant of dat de sorteerder met een net iets mindere kwaliteit uit de voeten kan. En waarvoor verschillende handelaren en sorteerders waarschuwen is kiem. Dat is nu geen probleem, maar als het kwik volgende week echt oploopt zou het niet de eerste keer zijn dat uitlopende uien toch plots voor een verrassing zorgen. Wat ook opmerkelijk genoemd kan worden is dat je weinig hoort over een tekort aan uien op het moment. Verschillende sorteerders die jaarrond draaien hebben hun werkvoorraad aardig op orde en enkelen andere sorteerders kiezen er voor maar een langere periode voor onderhoud in te lassen.

De DCA-notering Baalprijs Uien stabiliseert deze week. Voor de fijnere maten zakt de prijs niet verder en de grove maten zitten zelfs in de plus. De prijsrange is blijft overigens net als de afgelopen week erg breed. Niet alleen tussen verschillende sorteerders maar ook binnen een bedrijf. Zijn de middels 45-65 of 50-70, of is de kwaliteit net iets beter of slechter, het scheelt zo maar een paar euro in de baal.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden