Shutterstock

Analyse Uien

Laatste uien loodjes wegen het zwaarst

28 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het vertrouwen op een goede afloop wordt er niet beter op in de uienmarkt. Prijzen doen zowel op de boer als in de baal eerder een tapje terug dan dat ze stabiliseren. De eerdere successen dit seizoen zijn alweer een beetje vergeten terwijl de hoge prijzen van twee maanden terug nog wel heel vers in het geheugen zitten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sorteerders zijn over het algemeen heel voorzichtig nog uien vast te leggen. De dure werkvoorraad hangt bij verschillende spelers nog als een molensteen om de nek. Nu allemaal capriolen uithalen om met voorraden te schuiven en een goedkoper partijtje tussendoor te pakken om de gemiddelde inkoopprijs omlaag te trekken, daar voelen lang niet alle sorteerders voor. Liever nu het verlies nemen en misschien later nog wat verdienen dan nu niks verdienen en als het tegenzit verlies verder op laten lopen, zeggen enkele sorteerders. De voorraad uitsmeren is wat dat betreft meer het devies. "En mocht de nood aan de man komen dan vinden we wel ergens uien", aldus een sorteerder.

Geen alleenheerser
Aanbod van buiten Europa weet ook steeds beter zijn weg te vinden naar ons continent. De kwaliteit van de vroege Egyptische uien viel niet mee, maar nu beginnen de telers aan de hoofdoogst. En die uien zijn kwalitatief gewoon goed en niet zelden beter dan wat er in Nederland nu uit de schuur komt. Qua prijs en leveringsvoorwaarden hebben de Egyptenaren ook nogal wat concessies gedaan vergeleken met een maand geleden volgens enkele insiders en zitten er nu weer 'normaal' in, al blijven de prijzen natuurlijk wel op een relatief hoog niveau.

In de baalprijs is het deze week erg zoeken. Sommige sorteerders zijn bang orders te missen en zijn toch wat aan het zakken. Andere hebben meer vertrouwen in de markt en moeten wel iets doen om de klanten tevreden en binnenboord te houden, maar proberen wel zo goed en zo kwaad als het gaat de prijs erop te houden. De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week een stapje terug. De prijsrange blijft erg breed, maar gemiddeld genomen zet de baalprijs wel een stapje terug. Afhankelijk van kwaliteit en grofte ligt het gemiddelde ergens rond de €80 per 100 kilo, alle maten door elkaar genomen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden