Agrifoto

Analyse Uien

Doorbijten en moed erin houden op de uienmarkt

5 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 29 reacties

Een opgaande markt en hoge prijzen wennen snel. Dat blijkt wel als we naar de uienmarkt kijken dit seizoen. Nu het hele gekke er wel af is en de uienhandel in wat rustiger vaarwater zit blijkt het wel even schakelen voor zowel telers als sorteerders. Zowel qua vraag naar uien als in de prijzen zoekt de markt naar een nieuwe balans.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als je sorteerders spreekt geven de meeste aan dat het niet druk is in de uienexport. Die stemming is deze week misschien nog wel wat sterker door de Dag van de Arbeid afgelopen maandag waardoor half Europa vrij was en de Poolse Nationale Dag van de Grondwet woensdag. Het mag dan aan de rustige kant zijn maar sorteerders blijven over het algemeen de moed er aardig in houden. Op een echte opleving in de markt in de markt wordt niet direct meer gerekend, maar dat de prijzen wegzakken wordt ook niet voorzien. Al is dat misschien ook wel een beetje wensdenken.

Dat wordt nog een beetje versterkt doordat verschillende sorteerders nu bezig zijn aan de duurste uien van het seizoen. De volumes die op termijn gekocht zijn voor €1 zijn misschien niet heel groot, maar er is ook nog een aanzienlijk deel dat voor goed geld al dan niet met bewaarvergoeding op basis van participatie is gekocht. De tijd om deze partijen door te schuiven en met goedkopere uien op de dagmarkt te draaien, ligt wel achter ons. Wat er voor directe levering gekocht wordt zijn voornamelijk een paar auto's om nog even een order vol te maken.

Meer uien dan gedacht
Wat daarbij opmerkelijk is, is dat er uit allerlei hoeken en gaten toch nog uien tevoorschijn komen. Was tot in februari of maart het verhaal dat de Nederlandse uien voor 1 mei weleens weg konden zijn, hoor je inmiddels geluiden dat we tot ver in juni gewoon met Nederlandse uien door kunnen, zeker als de vraag nog iets verder terugloopt zoals gebruikelijk is richting het einde van het seizoen. De vraag hoe betrouwbaar de CBS-oogstraming en/of de exportcijfers zijn, komt dan ook regelmatig voorbij.

Kwaliteit is bij de nodige partijen wel een issue. Kiem is niet het grootste probleem, maar kaal vallen of scheuren komen regelmatig voorbij. De matige uien vinden dan weer wel redelijk makkelijk hun weg richting schillerij. Voor de teler die dacht goud in handen te hebben is dat wel even slikken maar aan de andere kant: er zijn zat jaren dat je zelfs voor de beste uien geen €40 maakt. En dat is wat er nu wel betaald wordt voor schillerij geschikt. Vallen bijvoorbeeld de middels er nog uit te sorteren dan ga je richting de €50.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet deze week wederom een stapje terug. Wel blijven de prijsverschillen erg groot. Zelfs sorteerbedrijven hebben een flinke range in de prijslijst. Met een goede grove partij uien gaat de gemiddelde baalprijs nog een heel eind richting de €80, terwijl een fijnere partij helemaal als er nog een verhaaltje aan zit laag in de €70 blijft steken. Zeker als een sorteerder bang is voor een mogelijke claim wordt dat min of meer afgedekt door de uien goedkoper aan te bieden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden