Agrifoto

Analyse Uien

Vraag en aanbod passen niet bij elkaar op uienmarkt

12 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Van een afstandje bekeken is het net of er niet veel gebeurd op de uienmarkt. Maar schijn zou wel eens kunnen bedriegen. Het aanbod van echt goede uien houdt bepaald niet over terwijl er wel vraag blijft. Daar staat tegenover dat er aanbod van uien met een verhaaltje genoeg is terwijl sorteerders daar weer niet op zitten te wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste twee weken van mei zitten er zo goed als op en het goed houden van de uien tot deze tijd en nog langer is een uitdaging. Dat er aanbod komt van uien die niet meer te houden zijn (kiem, scheuren, dun in de huid, enzovoort) is dan ook niks geks. Door het relatief koude voorjaar komen deze problemen misschien wel later dan de afgelopen jaren aan het licht. Als het om grove uien met een probleem gaat die schillerij geschikt zijn, zijn daar zeker kopers voor. Mits de prijs klopt natuurlijk. Dat zijn alleen niet de Nederlandse sorteerders. De sorteerbedrijven zoeken juist naar kwaliteit voor zover ze aan de markt zijn althans. Er zijn er maar weinig die in de staart van het seizoen nog positie willen opbouwen. Klanten van de sorteerders voor bigbags en kleinverpakking blijven aan de markt, maar willen kwaliteit en niet tegen elke prijs. Sorteerders zijn bij de huidige prijsniveaus toch wel huiverig voor claims en gaan niet zomaar overal in mee.  

Stroeve markt
De handel wordt er alles bij elkaar niet soepeler op. De teler of speculant ziet dat er best wel vraag blijft naar Nederlandse uien van de oogst 2022 en put daar vertrouwen uit. Echt goede uien waren er al niet zo veel meer en telers durven daar weer €70 of meer voor te vragen. Sommige sorteerders willen wel maar alleen als ze daar een verkooporder gelijk tegenover hebben staan. Door de relatief hoge prijzen op de boer ten opzichte van de baalprijs zijn er ook sorteerders die er de brui aan geven voor dit seizoen. De groep verwerkers die overblijft wordt kleiner en als het aantal klanten wel gelijk blijft, krijgen de volhouders het relatief gezien drukker. En dat helpt de stemming, al zorgen de dure uien van maart voor een bittere nasmaak in een verder mierzoet verlopen seizoen.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet deze week net als vorige week een stapje terug. De prijsrange blijft daarbij onveranderd groot. Maar inmiddels is de vraag wat aangetrokken ten opzichte van de laatste weken en daar hoeft niet mee geleurd te worden. Gemiddeld (alle maten door elkaar) valt het niet mee om €75 te halen met een goede partij.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden