Shutterstock

Analyse Uienmarkt

Uienmarkt heeft de weg omhoog weer gevonden

19 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De uitspraak 'het zijn en blijven uien' (met andere woorden: alles is mogelijk) kwam de afgelopen maanden vaak voorbij en niet ten onrechte. Waar vorige week de stemming nog was 'we hebben de bodem nu wel zo een beetje bereikt', is het nu 'hoever kunnen we nog omhoog'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

'Er zitten nog meer uien in Nederland dan we dachten' en 'de nieuwe uien van buiten Europa komen eraan', dat bepaalde tot een week of twee geleden in belangrijke mate de stemming op de uienmarkt. Vorige week klonken dergelijke geluiden al veel minder en zaten verkopers al wat vaster in het zadel. Nu hoor je er niemand meer over en slaat de stemming weer de andere kant op. Het kan verkeren.

Het aanbod van goede uien houdt bepaald niet over, om het maar voorzichtig uit te drukken. De boxen echte vrije uien in handen van de teler zijn misschien wel op twee handen te tellen. Er is natuurlijk ook nog aanbod van speculanten en andere spelers. Gemeenschappelijke deler is dat ze de vraagprijs opvoeren. Kon je begin vorige week met een beetje geluk nog rond de €70 zaken doen, inmiddels is er al €80 betaald. De spreiding in telersprijzen voor de uien is overigens breed, maar dat hangt deels samen met de kwaliteit en grofte van de uien.

Spel voor de liefhebbers
Toch is het zeker niet zo dat sorteerders nog een gokje wagen en positie opbouwen. Wat er gekocht wordt, daar is al een bestemming voor en de uien worden snel bij te teler opgehaald. Verschillende sorteerders krabben zich nog eens achter de oren of dat het niet mooi geweest is voor dit seizoen. Zeker de bedrijven met weinig eigen exportklanten, die het vooral van de bureauexporteurs moeten hebben, geven er de brui aan. Dat maakt de groep kopers voor de uien ook kleiner.

Een kleinere groep sorteerders die aan de gang blijft en een korte werkweek, heeft ook effect op de baalprijs. De DCA-notering Baalprijs Uien maakt deze week een flinke stap omhoog. De onderkant van de markt is opgetrokken en voor de drielingen zit het overgrote deel van de sorteerders weer op of boven de €75 per 100 kilo. Het aanbod drielingen is ook relatief klein omdat verschillende sorteerders voor klanten in Oost-Europa 40-60 of 40-70 draaien. Voor de supers worden inmiddels ook weer zaken gedaan op €90, al moet daar wel gelijk bijgezegd worden dat dat niet de grote volumes zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden