Shutterstock

Analyse Uien

Uienmarkt maakt tegen einde nog rare sprongen

2 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De grote drukte is over in de uienhandel, die conclusie kunnen we wel trekken na deze week. Een aanzienlijke groep sorteerders is gestopt of maakt alleen nog de laatste restjes op. Maar de verrassingen zijn de uienwereld ook nu nog niet uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu er niet veel spelers meer actief zijn op de uienmarkt maken de prijzen nog opmerkelijke bewegingen. Veel handel is er niet meer, dat moet er zeker bij opgemerkt worden, maar de sporadische teler met nog een paar vrachten vrije uien en sommige speculanten met uien in handen durven weer €1 te vragen. Belangstelling onder sorteerders is overigens maar beperkt. Kwaliteit speelt daarbij ook een rol. Claims omdat de klant vindt dat het product niet aan de kwaliteitseisen voldoet zijn schering en inslag. En door de relatief hoge prijzen gaat het dan ook meteen om hoge bedragen waarbij de winstmarge als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Passen en meten
De sorteerders die door blijven draaien zijn vooral aan het puzzelen hoe ze met de eigen voorraad, al dan niet aangevuld met import de ruime maand tot de eerste nieuwe plantuien kunnen overbruggen. Als je uien voor zeg €20 kan vastleggen, is het net wat makkelijker een ruimere voorraad aan te houden voor het geval de plantuien bijvoorbeeld door een natte periode rond de oogst twee weken later komen, dan nu als je richting €100 gaat.

De DCA-notering Baalprijs Uien trekt nog een eindsprint. Verschillen tussen zaken gedaan begin of eind van de week en tussen handelaren onderling blijven groot. Voor grof en supers wordt inmiddels €100 gemaakt. Maar zowel naar boven als beneden zijn behoorlijke uitschieters. Omhoog, dan gaat het vaak om een paar pallets om de vrachtwagen vol te maken en naar beneden is er vaak een afspraak gemaakt over het direct afkopen van eventuele claims. Daar dat €100 voor de gesorteerde uien geen uitzondering is, kan opmerkelijk genoemd worden. Daar zag het er een maand geleden namelijk niet naar uit. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox