Agrifoto

Analyse Uien

Vertrouwen in de uienmarkt blijft groot

9 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 40 reacties

Druk is het niet meer in de uienhandel. Dat was vorige al zo en dat is nu niet veranderd. Een belangrijk deel van de sorteerders zijn met onderhoud bezig of houden vakantie. En hoewel er weinig aanbod is, houdt de vraag ook niet over. Meer leven zit er wat dat betreft in de handel in de tweedejaars plantuien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers die nog uien te kopen hebben zijn er nauwelijks meer. Voor zover er nog wat aangeboden wordt, zit dat eerder bij speculanten. Gevraagd wordt ergens tussen €90 tot €100. Sorteerders hebben daar echter nauwelijks belangstelling voor. €80 tot €85 is bij de meeste de max voor zover ze überhaupt nog koper zijn. Sommige verkopers gokken erop dat er de komende weken misschien nog wel een keer een gaatje valt en dat sorteerders met vast verplichtingen nog wel komen. Dat kan goed, maar de sorteerders met veel vast werk hebben meer ijzers in het vuur. Naast de eigen voorraad Nederlandse uien zijn er vaak ook importuien vastgelegd om in elk geval wat achter de hand te hebben.

Hoge verwachtingen
In de plantuien is meer activiteit. In een week tijd zijn vooral onder invloed van warm en droog weer in de weerberichten de prijzen die door telers en handel genoemd worden met circa €5 gestegen naar €25 tot €30 al dan niet met participatie of uitgegroeid. Dat is best een verplichting die de koper aangaat voor uien die pas over een maand gerooid gaan worden. 'Sommige laten zich wel erg snel gek maken', zegt de een, terwijl een volgend kijkt naar het bijna afgelopen seizoen waarin je maar vooral mee moest blijven doen om in de race te blijven. Het gat met zaaiuien is in elk geval behoorlijk. Daar wordt voor levering af land naar verluidt zo een €20 of net iets meer voor betaald. Als je dan als koper de pech hebt dat plant en zaaiuien elkaar in de wielen rijden, zit je met te dure plantuien die moeilijker kwijt te raken zijn.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet ook deze week weer een stap omhoog. Zoals al eerder aangeven is er nog maar beperkt handel en dat maakt het lastig een goede afspiegeling te geven van wat er op de markt gebeurt. Drieling zijn er nauwelijks nog. De prijzen voor middels, grof en supers zijn erg naar elkaar toe getrokken naar gemiddeld ongeveer €100. Sorteerders proberen wel meer te vragen, maar dan haken kopers toch wel erg snel af ten faveure van de nieuwe uien uit Nieuw-Zeeland, al zijn die ook weleens beter geweest.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden