Agrifoto

Analyse uien

Sorteerders maken zich al klaar voor de plantuien

23 Juni 2023 - Jesse Torringa

Nog eventjes en dan wordt er door sorteerders overgestapt van oude oogst naar de nieuwe (winter)plantuien. De eerste blokken zijn zelfs al gerooid en over het algemeen hebben ze een best redelijk groeiseizoen gehad. Het blijft gissen hoe de baalprijs zich zal ontwikkelen ten opzichte van de oude oogst. Voor uien oude oogst is er namelijk nauwelijks meer wat gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al weken gaat het om de allerlaatste uien maar nu lijkt het einde van oude oogst toch echt in zicht. Met de plantuienkar die op de deur klopt en nog enkele importuien is er vrijwel geen gat gevallen tussen oude en nieuwe oogst. Na een kleine opleving van de markt enkele weken geleden, hield de vraag naar het Nederlandse product niet aan. Met name de goedkopere importuien zijn daaraan schuldig, die waren toch een stuk scherper geprijsd.

Kwaliteit issues
Sorteerders en verpakkers geven aan dat er weinig te beleven was afgelopen week en dat de restjes met overgebleven uien opgeruimd werden. Daarnaast waren het vaste afspraken en orders die al gepland stonden waardoor er weinig tot geen nieuwe handel werd gedreven voor de oude oogst. De kwaliteit liet vaak te wensen over en van elke kist uien bleef iedere keer na het sorteren weer minder goed product over. Dan moet het gesorteerde product ook nog een tijd overbruggen naar de koper en daar zijn kwaliteit behouden, wat dus niet altijd lukte. Niet iets nieuws zo aan het einde van het bewaarseizoen, maar het trekt wel de uiteindelijke prijs naar beneden of leidt tot een korting voor de koper.

Zoals eerder aangegeven is er maar zeer beperkt nieuwe handel gedaan en stonden de orders al gepland voor de uien die deze week weggingen. Inclusief de kwaliteitissues maakt dat het lastig om een goede afspiegeling te geven van de baalprijs. De baalprijs voor uien blijft gelijk aan vorige week en daarmee komt de gemiddelde prijs voor grove en supers uit op gemiddeld zo'n €93 per 100 kilo. De middels komen uit op €90 en voor drielingen is geen notering meer doordat deze nauwelijks meer worden verhandeld.

Sorteerders sorteren voor op plantuien
Het is een stuk drukker in de handel met plantuien. De eerste (winter)plantuien zijn inmiddels al gerooid en de eerste sorteerders verwachten volgende week al rustig aan daarmee te beginnen. Hoewel er nog veel kan gebeuren de komende weken qua groei voordat de oogst echt losbarst, is het wel duidelijk dat de percelen tot nu toe een best redelijk groeiseizoen hebben gehad. Sommige percelen zijn al erg grof en kunnen goede opbrengsten gehaald worden. Handelaren geven ook aan dat er percelen bij zitten die tegenvallen, maar zoals het nu lijkt worden het gemiddeld genomen redelijke opbrengsten.

Het is afwachten hoe de baalprijs gaat reageren op de plantuienoogst en waar de prijs straks zijn evenwicht vindt. Veel hangt ook af van de interesse en met de hogere prijzen die worden betaald voor plantuien nu, moet ook de koper dieper in de buidel tasten. De telersbeurs Goes zette afgelopen maandag de eerste aflandprijzen voor plantuien op €35 tot €40 per 100 kilo.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden