Agrifoto

Analyse Uien

Alles loopt door elkaar op chaotische uienmarkt

30 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Voorzichtig aan beginnen de sorteerders de eerste (winter)plantuien te draaien. Telersprijzen liggen op een relatief hoog niveau. Voor de gesorteerde uien moet de markt nog echt zijn zeet krijgen. Volumes zijn nog relatief klein en kopers kijken even aan welke kant de markt op gaat. De eerste nieuwe Nederlandse uien zijn echt voor de liefhebbers met klanten die dat weten te waarderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echt druk is het nog niet in de uienhandel en dat past overigens ook goed bij deze fase van het seizoen. Er zijn best wel wat uien gerooid en er staat ook nog het nodige op de planning, maar het duurt even voordat de stroom nieuwe uien goed op gang komt. Voor de groei zou een buitje geen kwaad kunnen, maar voor de planning rondom rooien en laden is het droge vaste weer wel makkelijk, zo geven verschillende afnemers aan. De uien die deze week gerooid zijn, zijn nog wel erg aan de groene kant en nog niet geschikt om zomaar naar elke klant te sturen volgens sorteerders. Het is echt een specifieke groep klanten die hiervoor aan de markt is.

Sorteerders en speculanten die vroege uien hebben vastgelegd met oogstdatum in overleg zitten een beetje in dubio wat te doen. Met de wat meer gematigde temperaturen en neerslag in de weersvoorspelling groeien er nog behoorlijk wat kilo's bij en, niet minder belangrijk, de uien rijpen ook wat verder af. De verleiding is voor sommigen dan ook groot om even het geduld te bewaren. Aan de andere kant is er ook een groep die zegt dat de kans dat we de baalprijs nog een paar weken op dit niveau weten te houden niet zo groot is. Qua marge kan het goed uit dus waarom wachten.

Voelen en aftasten
Een goede afspiegeling van de uienmarkt geven in de baalprijs is lastig op het moment. Veel sorteerders zitten nog in het onderhoud en de bedrijven die wel jaar rond draaien hebben veelal een mix van de laatste restjes oude oogst uit Nederland, import en de eerste nieuwe winterplantuien. Een allegaartje in wat er gesorteerd wordt en dus ook een allegaartje in baalprijzen. En dat is ook terug te zien de DCA-notering Baalprijs Uien. De prijsrange is erg breed. Voor goede uien lopen de prijzen grofweg van €75 tot net onder de €100. Ten opzichte van andere Europese uien zitten we in Nederland erg hoog met de prijzen. Vooral bij de drielingen durven sorteerders best water bij de wijn te doen, omdat voorzien wordt dat er voorlopig geen gebrek is aan fijne uien. Tussen telersprijs en baalprijs zit overigens wel ruimte om meer in lijn te komen met andere Europese landen. En dat hebben de afnemers van de uien net iets te goed in de gaten volgens verschillende exporteurs.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden