Agrifoto

Analyse Uien

Contouren van het nieuwe uienseizoen tekenen zich af

7 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het stof dwarrelt langzaamaan een beetje neer en de contouren van de uienmarkt worden stukje bij beetje zichtbaar. De overmoed van vorig seizoen gaat eruit en zowel bij telers als sorteerders keert de realiteitszin terug. Dat wil overigens zeker niet zeggen dat het niet loopt. Sterker nog: met een beetje geluk kan het heel goed uitpakken met de plantuien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel erg druk is het nog niet in de uienhandel, maar dat kan ook bijna niet anders met amper de eerste volle week van juli achter de rug. Er is eerder deze week best wat regen gevallen verspreid over Nederland en dat doet de uien zichtbaar goed. Vocht was ook hard nodig om de plantuien uit de grond te krijgen. Wat er op de boer betaald wordt voor de plantuien die op korte termijn geladen kunnen worden, is wel zo ongeveer gelijk gebleven aan vorige week, gemiddeld ergens tussen de €35 en €40. Dat er wat meer aanbod loskomt vanuit de telerskant heeft nog niet direct effect op de prijs.

De baalprijs staat daarentegen wel behoorlijk onder druk. Nederlandse exporteurs zijn hoog ingestapt en moeten nu even terug in prijs om de vraag op gang te helpen. Daar is op zich ook best wel ruimte voor als je kijkt naar de telersprijs. Wel wijzen verschillende sorteerders erop dat de kwaliteit van de vroege uien niet 'je van het' is en dat er vrij veel werk aan is om de dikke nekken en kale eruit te halen.  

Senegal dient zich vroeg aan
Een andere factor van belang voor de Nederlandse export is Senegal. Er is sprake van dat de grenzen dit jaar eerder open gaan en dat er vanaf 1 augustus Nederlandse uien naartoe kunnen. Met een paar weken transporttijd eraf zouden dan in de tweede helft volgende week de eerste containers voor Senegal geladen kunnen worden. Of Senegal per 1 augustus opengaat, daarover wordt volgende week de knoop doorgehakt in het West-Afrikaanse land. Maar als we qua prijs op een niveau komen waarmee er op grote schaal die kant op geëxporteerd kan worden, kunnen we het grotere areaal plantuien dit seizoen makkelijker wegwerken en hou je de markt schoon. En een markt waar niet opgeduwd wordt, is doorgaans voor alle spelers het leukst zakendoen.

De range in de baalprijs blijft vrij breed. Ten opzichte van vorige week heeft de DCA-notering Baalprijs Uien een flinke stap terug gedaan. Gemiddeld genomen zat de baalprijs nu laag in de €70. Ten opzichte van Zuid-Europa zijn de Nederlandse uien nog steeds relatief duur. Dat de baalprijs nog even onder druk blijft staan wordt dan ook zeker niet uitgesloten.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden