Agrifoto

Analyse uien

Uienmarkt vaart al vroeg in seizoen duidelijke koers

14 Juli 2023 - Jesse Torringa - 11 reacties

Het is nog vroeg, maar de uienmarkt begint steeds duidelijker vorm te krijgen. Met een schone lei en Senegal dat ook al vroeg aan de markt is, lijkt de plantuienoogst al een bestemming te hebben. De baalprijs heeft voorlopig zijn laatste grootste daling gehad, zo is de gedachte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hing al een tijdje in de lucht, maar afgelopen maandag werd officieel duidelijk dat Senegal vervroegd de grens open zet voor de import van uien. Daarmee vaart de uienmarkt letterlijk en figuurlijk zijn koers uit naar het Afrikaanse land. Het betekent dat de exporteurs een versnelling omhoog gaan schakelen de komende weken om de schepen vol te laden. De baalprijs - die inmiddels wat is gezakt, maar wel nog altijd van hoger niveau dan anders - lijkt daarbij geen issue te zijn. 

Sorteerders en verwerkers zijn met de plantuien daardoor al aardig vroeg op gang, vergeleken andere jaren. De schone markt waarin zij beginnen helpt daar natuurlijk ook bij. De telers merken op hun beurt dat er een gezonde vraag is en hebben vertrouwen in de markt. Ondanks dat het aanbod van de telerskant wat toeneemt, nemen zij niet zomaar afscheid van hun plantuien. Telersbeurs Goes noteerde deze week dan ook hoger met €2 en komt daardoor uit op €39,50 per 100 kilo voor plantuien afland. Inmiddels is er ook handel gedaan voor ver boven de €40.

Baalprijs stabiliseerd
De baalprijzen daarentegen stonden voorgaande weken behoorlijk onder druk. Dat kon ook niet anders gelet op de torenhoge prijzen waarmee de zaaiuien van oogst 2022 eindigden. Ook deze week daalde de baalprijs weer fors. Echter geven sorteerders en verwerkers aan dat de balans redelijk terug is en op een prijsniveau zit, waarmee op grote schaal geëxporteerd kan worden. Ten opzichte van vorige week heeft de DCA-notering Baalprijs Uien wederom een flinke stap terug gedaan. Gemiddeld genomen zit de baalprijs nu rond de €60. Er lijkt geen sprake te zijn van verdere grote dalingen de komende week.

Ondanks dat er al plantuien klaar worden gemaakt voor de export over zee, is het wel anders zaken doen vergeleken andere jaren. Met het huidige prijsniveau van de plantuien is er net als vorig seizoen een fors kapitaal aan geld in omloop tussen de import- en exporteurs. Dat is vanzelfsprekend anders dan bij een veel lagere baalprijs. Daarnaast zijn nog niet alle tonnen aan Nederlandse uien afgerekend van afgelopen seizoen en dat moet natuurlijk wel worden opgelost. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden