Agrifoto

Analyse Uien

Droogte of regen deert de plantuienprijs niet

21 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Handel is een kwestie van vertrouwen, wordt wel gezegd. Als je ziet wat er op de uienmarkt gebeurt dan moeten telers, commissionairs, sorteerders en eindafnemers haast wel blindelings vertrouwen hebben in elkaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers vragen zonder blikken of blozen voor plantuien €50 en de handel gaat daar, weliswaar schoorvoetend gewoon, gewoon in mee. Dat is op zich ook wel te verklaren. De grond is hard en rooien valt waar niet beregend kan worden niet mee. De regen die voor volgende week in de weerberichten zit kan dat probleem verhelpen, maar met regen kun je weer niet laden. Hoe je het ook wendt of keert, op korte termijn een bulk aan uien is niet te verwachten. De vraag naar gesorteerd product mag dan wel wat minder zijn vergeleken met ander jaren, het aanbod blijft eronder, dus blijft de markt krap. Met €40 voor zaaiuien uitgegroeid af land wordt meer moed getoond. Dat wordt misschien niet in heel grote getalen gedaan, maar het geeft wel aan dat niet alleen telers het zien zitten in de uien. Er is immers ook een koper nodig en die wil er op zijn beurt ook wat aan verdienen.

Speculeren af opbrengst
Wat de goede stemming op de uienmarkt zeker helpt is de vroege vraag uit Afrika, al gaat het zoals gezegd niet om heel grote volumes. Daarnaast blijven de te verwachte opbrengsten voor reuring zorgen. De vroege rassen plantuien vielen over het algemeen niet tegen, maar volgens insiders vallen de latere rassen als een Sturon wat tegen, al moet de oogst daarvan natuurlijk nog beginnen. Van grotere invloed op de prijsvorming zijn de kilo's zaaiuien. En daarover is het maar net wie je het vraagt. De een denkt dat het allemaal wel losloopt, terwijl de ander alleen maar leeuwen en beren op de weg ziet. Niets zeggend, maar misschien wel het dichtst bij de waarheid: we hebben een late start van het groeiseizoen en we hebben nog zeker een maand groei te gaan die bepalend is voor de opbrengst. Een enkel perceel kan worden afschreven, maar dat is zeker niet op grote schaal het geval.

Door de hoge telersprijzen zijn verschillende sorteerders eens wat aan het proberen met uien uit Polen. Plantuien kwamen daar goed aan de tonnen, transport is vergeleken met de coronaperiode weer een beetje betaalbaar en de goede contacten zijn er toch. Van een Poolse bezemwagen - om in wielertermen te spreken voor het laatste weekend van de Tour - zoals vorige seizoen is dus even geen sprake. Of dat zo blijft valt overigens nog maar te bezien. Ook hoor je over Polen zeer uiteenlopen geluiden over hoe de hoofdoogst zaaiuien erop staat. Net als in Nederland kan het eigenlijk nog alle kanten op.

De  DCA-notering Baalprijs Uien gaat deze week een beetje naar boven. Gemiddeld alle sorteringen door elkaar zit de baalprijs rond de €62 à €63 per 100 kilo. De verschillen tussen drielingen en supers, en alles wat daar tussen zit, zijn beperkt.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden