Shutterstock

Analyse Peen

Het is overrekenen in peen handel na weersomslag

4 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Vroeg leeg met de oude peen en een relatief laat voorjaar. De verwachtingen waren dan ook gespannen bij aanvang van het nieuwe seizoen. Na een paar zeer turbulente weken met zeer uiteenlopende transacties en prijzen beginnen de contouren zich nu een beetje af te tekenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

'We hebben ons een paar weken terug te gek laten maken', dat is de korte samenvatting van wat handelaren en spoelers over de markt te vertellen hebben. Droogte beheerste tot drie weken terug de stemming in de handel. En met lage opbrengsten in het vooruitzicht hebben kopers en verkopers veelal tegen heel hoge prijzen per hectare zaken gedaan. Maar in een paar weken kan er veel veranderen zo is maar weer eens gebleken.

Grof minder in trek
Wat daarbij wel zeer opmerkelijk is voor deze tijd van het jaar is dat het de C-peen is waar het niet erg wil. Doorgaans is het vroeg in het seizoen juist zoeken om voldoende grove peen voor de vaste klanten bij elkaar te sprokkelen. Maar de peen groeit snel en de vroege rassen moeten er gewoon uit voordat ze gaan scheuren. De stemming in de B-peen is wat dat betreft beter. Veel spoelers zijn nog maar beperkt aan de markt voor vrije peen omdat er nog wat contractwerk is. Door de regen van afgelopen week kun je echter lang niet overal rooien. Dat is voor telers die in een drogere hoek zitten en kunnen en willen rooien een gelukje. Door wat beperkt aanbod blijft de prijs voor B-peen een stuk beter in de benen dan voor C-peen.

De DCA Notering B-peen start het nieuwe seizoen op €35 tot €40 per 100 kilo. Dat is wel voor echte B-peen (bijvoorbeeld mooie Nerac, met een extra certificaat voor retail) en niet voor uit de grove peen gesorteerde ondermaat. De C-peen begint op €20 tot €25 per 100 kilo. Maar met C-peen is het in tegenstelling tot de B-peen zoeken naar een koper.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden