De uienhandel is een ware balanceer act. Aan de ene kant willen sorteerders niet zonder uien komen te zitten. Dan loop je het risico niet meer mee te kunnen in de race, mochten de telersprijzen opklimmen. Aan de ander kant wil je ook niet met een te dure voorraad zitten, mocht het dipje waarin de vraag nu zit langer duren.
Waar boeren de naam hebben snel te klagen, kunnen uienhandelaren en sorteerders er ook wat van. Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet zullen we dan maar zeggen. Van een afstandje beschouwd, is het met de plantuien tot nu toe gewoon goed gelopen. Zowel op de boer als in de baal zijn de plantuien tegen historisch hoge prijzen weggegaan. De teler en sorteerder hebben over het algemeen de kans gehad wat te verdienen.
Toch lopen de nodige sorteerders bepaald niet over van enthousiasme. De vraag is wat dunnetjes en de laatste twee weken zijn er wel problemen met bacterieziek in de plantuien. Maar zelfs die uien vinden nog vrij makkelijk hun weg. Voor de teler die het overkomt, blijft het hoe dan ook zuur. Maar er zijn weleens jaren geweest dat de goede uien voor minder weggingen. Voor schillerij geschikte uien noemen handelaren prijzen van rond of net iets onder de €20.
Spanningsveld
Er zit wel een zeker spanningsveld tussen de plantuien en de eerste zaaiuien, die inmiddels in kleine getale ook al over de afstaarter gaan. "Voor het mooie zou je een week niet het land op moeten kunnen. Dan weet je zeker dat er niet te vroeg begonnen wordt met rooien van zaaiuien die nog net niet goed zijn en kunnen de plantuien allemaal worden weggewerkt", aldus een sorteerder. Aan de vraagkant is het wat aan de rustige kant. We zitten tussen twee boten voor Afrika in en dat helpt de stemming onder de sorteerders ook niet. Het als sorteerder wel of niet beschikken over een breed eigen netwerk maakt daarbij wel een groot verschil.
De spanning tussen zaai- en plantuien komt ook tot uiting in de DCA-notering Baalprijs Uien. De prijsrange is vrij breed deze week, omdat plantuien en zaaiuien naast elkaar lopen. Kopers hebben van nature een voorkeur van zaaiuien zo gauw die beschikbaar komen. Met kwaliteitsproblemen die er links in rechts in de plantuien waren, is dat gevoel nog wat sterker geworden. Of dat nu terecht is of niet. Sorteerders die goede zaaiuien kunnen leveren, rekenen daar wel een meerprijs voor. De gemiddelde baalprijs deze week zit rond de €55 per 100 kilo.