Agrifoto

Analyse Peen

Kwaliteit staat centraal op stroeve peenmarkt

1 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een relatief goed groeiseizoen en een soepele markt gaan in de peenwereld op het moment niet hand in hand. De vraag zou iets beter en breder moeten zijn om de stemming er wat beter in te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten van de peen die gerooid wordt zijn over het algemeen goed. Verschillende spoelers hebben voldoende hectares op contract en nu er ook de kilo's onder zitten en de vraag wat beperkt is, hoeven ze niet de boer op om te kopen. Sterker nog, sommigen zitten wat ruim in de contracten en bieden de peen deels bij collegaspoelers aan.

Kwaliteit
Een kwaliteitsproduct leveren is voor telers die nu zaken willen doen essentieel. Omdat er voldoende peen is zijn spoelers kritisch op wat ze binnen krijgen. Partijen waar net wat meer werk aan zit pakten ze vorig jaar nog wel mee, maar nu wordt al eerder richting industrie gedacht. "Als er echte flink wat aan mankeert, kun je misschien wel het beste de frees erin zetten", volgens een handelaar.

Het is lastig een reële weergave van de markt weer te geven. De spreiding in prijzen en kwaliteit is daarvoor eigenlijk te groot voor het mooie. Voor b-peen komt de DCA notering deze week uit op €20 tot €28 per 100 kilo. Dat is een flinke daling vergeleken met vorige week. Onderkant van de notering is zo ongeveer het niveau voor de ondermaat c-peen. De DCA notering c-peen heeft ook een stapje terug gedaan naar €10 tot €14 per 100 kilo.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden