Agrifoto

Analyse Uien

Vertrouwen in uienmarkt groeit, kooplust is matig

15 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is lastig te zien hoe de vlag erbij hangt in uienland. Onder sorteerders en handelaren lijkt het vertrouwen in de uienmarkt wat te groeien. Dat leidt overigens niet direct tot veel meer kooplust. Eerst zijn er nog de reeds gemaakte afspraken die netjes afgehandeld moeten worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de oogst van de uien is de laatste weken een behoorlijke slag gemaakt, zij het in sommige gevallen niet zonder gevolgen voor de kwaliteit. Hoge temperaturen en een scherpe zon zijn niet ideaal en dat is maar weer bewezen. Deze week was het qua temperatuur beter maar gooide regen wat roet in het eten. De buien waren overigens erg lokaal maar over het algemeen leverde het geen grote problemen.

In kwaliteit en sortering van veldgewas zijn er grote verschillen. Telers die ervan overtuigd zijn topproduct te hebben, twijfelen bij wijze van spreken niet eens en rijden ze gewoon naar binnen. Daar schuilt nog wel een gevaar in. Sommige telers hebben er nog weleens een handje hun uien net iets te hoog in te schatten. Als je er dan niet bovenop zit kan een in eerste instantie beheersbaar probleem uit de klauwen lopen met als gevolg dat de uien vroegtijdig geruimd moeten worden. En dwingend aanbod is zelden goed voor de prijs, kijk maar naar de aardappelen.

Risico
Handelaren en sorteerders weten ook dat niet alle uien even goed zijn en kopen daarom maar beperkt uien af land met als doel deze te bewaren. Dat risico laten ze liever aan de teler. Mede daardoor is er niet heel veel handel op de boer. Al speelt natuurlijk ook mee dat er vroeg in het seizoen natuurlijk ook de nodige partijen vastgelegd zijn die nu moeten worden opgehaald. Dat gaat overigens niet overal zonder slag of stoot. Kopers die op het hoogtepunt hebben gekocht zijn tamelijk streng op kwaliteit en telers die te vroeg hebben verkocht zoeken ook wegen om onder de verplichtingen uit te komen, melden enkele insiders.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft deze week stabiel. De prijs voor drielingen en middels zit rond de €45 en dat loopt op naar net boven de €51 voor de supers. Verschillende sorteerders draaien met relatief dure gekochte uien en hebben er alle belang bij de baalprijs in de benen te houden, ook als ze daardoor misschien een order missen. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden