Shutterstock

Analyse Uien

Afrika voert de boventoon bij uienexport

22 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In de eerste helft van het seizoen moeten de Nederlandse uienexporteurs het hebben van de vraag uit Afrika. Tot nu toe was het vooral Senegal dat kar trok wat dat betreft. Maar nu lijkt de tweede grote afnemer op het continent ook aan te haken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 35 werd er 24.044 ton uien geëxporteerd volgens de cijfers van KCB/GroentenFruit Huis. Dat is 1.000 ton minder dan in week 34. In totaal is er daarmee dit seizoen 167.390 ton uitgevoerd. Ten opzichte van vorig seizoen loopt de export nu 22% achter. Vorig seizoen was overigens wel een uitzonderlijk seizoen waarin al vroeg in het seizoen tempo werd gemaakt.

Senegal is wederom de grootste afnemer van Nederlandse uien, goed voor 4.911 ton. Dat is wel fors minder dan de afgelopen twee weken. Op plek twee staat Ivoorkust met 4.522 ton. Ivoorkust liet het tot nu toe een beetje afweten maar lijkt nu toch wat bij te trekken. Het land heeft nog wel een flinke inhaalslag te maken. Tot week 35 ging een kleine 18.000 ton naar Ivoorkust tegen 35.000 vorig seizoen. Groot-Brittannië is de stabiele factor in de uienexport kun je zeggen met een export van 2.784 ton. In totaal zijn er uien naar 74 verschillende landen gegaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox