Shutterstock

Analyse Uien

Waar worden de risico’s in de uienmarkt neergelegd?

22 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een groeiseizoen dat werd gekenmerkt door extremen en telers die met oogst in sommige gevallen een aardig gokje hebben gewaagd, is niet zonder gevolgen gebleven. Niet zo vreemd dat kwaliteit hét onderwerp is onder handelaren en sorteerders op het moment. Je kunt je op deze prijsniveaus geen missers veroorloven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week was het voor wat betreft de uienoogst stelen tussen de buien door, bij tijd en wijle ook met behoorlijk wat millimeters. Volgende week zien de weerberichten er een stuk gunstiger uit. In het zuidwesten zouden de uien dan weleens ongeveer allemaal binnen gehaald kunnen worden. In het noorden zal het nog niet meevallen de oogst volgende week af te ronden. Zeker de laat gezaaide percelen rijpen ongelijk en laat af. Dan kom je als snel in de noodgrepen zoals mechanisch strijken om de uien een handje te helpen. Met laden kun je goed merken dat we eind september zitten. Het droogt niet meer zoals het in augustus doet.

Wie neemt de gok?
In de handel op de boer is het relatief rustig. Telers voelen de noodzaak niet om te moeten verkopen en handelaren en sorteerders zijn bezorgd om de kwaliteit van de uien. Veel sorteerders hebben met de plantuien al het een en ander meegemaakt en ook met de zaaiuien die een paar weken geleden tijdens de hitte zijn gerooid en geladen is het niet overal goed gegaan. Omdat de problemen vaak pas na een paar weken boven water komen, denken verschillende handelaren: Laat het risico maar even bij de telers en als de cel er over een paar weken of maanden goed uit blijft zien kunnen we altijd nog kopen. Gemiddeld genomen zitten tarrapercentages ook wat bovengemiddeld voor deze tijd van het jaar. Dat versterkt dat gevoel nog wat dat het uitkijken geblazen is met de kwaliteit. Mocht er een periode van dwingend aanbod komen, dan is dat doorgaans niet bevorderlijk voor de prijzen. Wat deze week de kooplust nog wat tempert is dat er nog een ronde af land gedaan kan worden. Sorteerders houden een deel van de kisten dan liever leeg om volgende week misschien nog een koopje op te doen bij telers die zich misrekend hebben qua opbrengst en/of schuurruimte.

Telers zijn over het algemeen (zoals gebruikelijk) overtuigd van de kwaliteit van hun eigen uien. En dat moet zeker gezegd worden: er zijn ook genoeg goede uien naar binnen gereden die als je er netjes oppast waarschijnlijk zonder problemen lang bewaard kunnen worden. Telers schatten de risico's net wat anders in dan de afnemers, kijken meer naar de kansen die later dit seizoen mogelijk nog in het verschiet liggen. En daar zijn de afnemers dan weer wat sceptischer over. 'Het is geen zekerheid in de uienteelt dat bewaren wordt beloond', aldus enkele sorteerders.

Rectificatie
Een opmerkelijk nieuwtje kwam van de beurs Goes vandaag. De beurscommissie heeft namelijk een rectificatie gedaan op de notering van 4 september. De notering zaaiuien geel was foutief in de mailing beland. De categorie was namelijk al opgesplitst in 30-60% grof en >60% grof, die overigens wel correct waren. De goede verstaander kan echter wel beredeneren waarom er bijna drie weken later alsnog een rectificatie gedaan wordt.

Deze week lag er een boot voor Afrika en dat zorgt altijd voor wat extra reuring op de markt. Toch staat de DCA-notering Baalprijs Uien wat onder druk. Veel partijen die nu gedraaid worden zijn aan de fijne kant. Er zit daardoor een zekere spanning tussen de hoeveelheden drielingen/middels en grove/supers. De spreiding in prijzen is dan ook breed, van €42 voor drielingen tot €54 voor supers. Alles door elkaar genomen zit de baalprijs rond de €46 gemiddeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox