Shutterstock

Analyse Uien

Senegal zonder twijfel grootste uienimporteur

2 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is Afrika voor en Afrika na in de uienexport op het moment. Op Groot-Brittannië na zijn het alleen Afrikaanse landen in de exportcijfers deze week die meer dan 1.000 ton afnamen. De weekexport breekt overigens geen records maar er werd in week 36 wel weer een tandje bijgeschakeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 36 ging 28.900 ton Nederlandse uien de grens over zo blijkt uit de recente publicatie van KCB/GroentenFruit Huis. Ten opzichte van week 35 is dat een 4.500 ton meer maar vergeleken met het vijfjarige gemiddelde blijft de export wel wat achter, dat staat namelijk op 31.500 ton. In totaal is er dit seizoen 197.045 ton geëxporteerd. De uitvoer loopt daarmee ongeveer 20% achter op vorig seizoen.

Horten en stoten
Senegal was met 9.368 ton veruit de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse uien. Het belang van Senegal is overigens ook in de handel te merken. Wel of geen boot voor het land maakt een wereld van verschil in de stemming onder vooral de sorteerders. Het gaat met horten en stoten. Nummer twee op de exportlijst deze week is Ivoorkust goed voor 3.393 ton. Groot-Brittannië volgt daarna en is met 3.051 ton een stabiele factor in de export. Zeven bestemmingen namen deze week meer dan 1.000 ton uien af. In totaal gingen de Nederlandse uien naar 72 verschillende landen met helemaal onderaan de lijst Jordanië dat 18 kilo uien afnam.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox