Agrifoto

Analyse Uien

Hebberig en huiverig liggen dichtbij op uienmarkt

7 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De kaarten liggen niet ongunstig geschud voor de uienmarkt zo aan de rand van de af land-periode. Zowel telers als sorteerders staan er over het algemeen positief in en verwachten dat er nog wel het een en ander in het verschiet ligt. Het vertrouwen in markt verzilveren, is echter in veel gevallen een brug te ver.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We denken graag dat we rationeel denken, of we nu boer, sorteerder of handelaar zijn. In de praktijk speelt emotie vaak ook een grote rol. En dat is in de uienhandel niet anders. Het is alweer even geleden, maar helemaal aan het begin van het seizoen waren er spelers aan de markt met contracten van rond €15 richting €20 voor uien af land of uit de korte bewaring. 'Dat is toch wel een gok', aldus menig sorteerder. Toen de oogst van zaaiuien in augustus goed en wel begon, werd grif achter in de €30 betaald voor goede uien. Onder het mom 'je moet wel mee blijven doen, anders kom je er straks niet meer tussen'.

Inmiddels staan zowel telers- als baalprijzen iets onder druk. Kort door de bocht: laag in de €30 op de boer en laag in de €40 in de baal. Voor de levering op korte termijn, zeker als het nog om af land-uien gaat, kunnen telers en sorteerders elkaar redelijk goed vinden. Voor levering op langere termijn, zo vanaf half november/december is het tamelijk rustig. Telers zitten 'vast' in de markt en sorteerders vinden het risico te groot bij de prijzen die nu door telers worden gevraagd.

Belangenkwestie
Een groter areaal, lagere opbrengsten, tegenvallende export, veel dat afvalt vanwege kwaliteit en noem zo maar op, zijn natuurlijk van grote invloed op de markt. Zeker opbrengst en export liggen voor in de mond bij telers, sorteerders en handelaren/exporteurs. Het is alleen net wie je spreekt en wat zijn belang is hoe die invloed op de markt wordt geïnterpreteerd. Wat scherper geformuleerd: ze proberen elkaar gek te maken. De vrij vertaalde uitspraak van topbelegger Warren Buffet 'wees huiverig als andere hebberig zijn en wees hebberig als andere huiverig zijn', is voor zowel kopers als verkopers misschien wel het beste advies in deze fase van het seizoen.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet gemiddeld over alle maten deze week weer een klein stapje terug. De gemiddelde baalpijs zit op €42 à €43. De onderkant op €40 voelt overigens wel vast aan. Mede doordat menig sorteerder er duurdere partijen tussen heeft zitten, zijn zij erg voorzichtig met het onder de prijs doorgaan om de orders maar binnen te halen. Dat er ook wat partijen worden opgepakt waar meer werk aan zit, maar ook een betere marge op kan worden gemaakt, draagt bij aan een vrij solide fundament. De supers blijven goed aan de prijs, omdat die er gewoon niet overmatig zijn.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden