Shutterstock

Analyse Uien

Kopers houden de boot nog af op de uienmarkt

20 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het loopt niet bepaald storm op de uienmarkt. Telers met uien in de tijdelijke bewaring geven nog wel aanbod, maar uit de echte uienbewaring gaat het mondjesmaat. Sorteerders lopen ook niet zo hard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor directe levering weten telers en sorteerders redelijk makkelijk bij elkaar te komen. Als de uien die weg moeten nog geen nieuwe eigenaar hebben, voelt de teler druk en de handel heeft daar zonder veel morren reëel geld voor over. Voor latere levering is het allemaal wat stroever. Telers die de uien al een paar weken binnen hebben, maken een inschatting of ze voldoende gaaf zijn om lang te bewaren of niet. Zijn daar twijfels over, dan wordt de psychologische €40 losgelaten. De vraagprijs blijft nog wel achter in de €30 zitten. Sorteerders kiezen er vrij makkelijk voor om dan maar in te teren op de werkvoorraad. Redelijkerwijs moet er nog een koopronde komen. Maar over wat dat met de prijsvorming gaat doen, lopen de meningen uiteen.

Hebben de uien net wat te lang in het zwad gelegen en is de kleur er een beetje af? Dan is een teler eerder geneigd eens te informeren of er interesse of niet. Dat is een valkuil. Het grote risico zit hem volgens sorteerders in de interne gebreken. Normaal worden de uien zacht en voel je wel of wat er in zit of niet. Dat is dit seizoen lang niet altijd het geval. Op het oog mooi en harde uien blijken, als je ze doorsnijdt, toch een bruine rok te hebben. Voor goede uien komen er zeker nog kansen, maar weet wel heel goed wat er in de cel zit. Die attentie klinkt uit diverse hoeken.

Brazilië zorgt voor reuring
De export naar Afrika is aan de rustige kant. De laatste weken is er wel wat meer vraag uit Azië, maar dat zijn kritische kopers waar je als sorteerder wel echte goede uien voor moet hebben. Deze week zorgt Brazilië voor wat reuring op de markt. In het verleden zijn daar nog weleens exporteurs op nat gegaan met claims achteraf. Dat doe zich nu een beetje gelden, want je merkt wat terughoudendheid van exporteurs. Niet vreemd, want bij de huidige prijzen hakt een claim er gelijk flink in.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft onder druk staan. Reden om te zakken, is er eigenlijk niet volgens insiders. Er komt niet meer vraag door. Maar om maar werk binnen te halen, wordt er toch aan de baalprijs gesleuteld. De onderkant van notering voor drielingen en middels staan op €37 en €38. Voor een normale partij is het lastig om alle maten door elkaar nog €40 te maken.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden