Agrifoto

Analyse Uien

Senegal smaakmaker in Nederlandse uienexport

27 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De uienexport gaat in een golfbeweging. In het meeste recente cijfer zitten de sorteerders en exporteurs zo waar op de golf omhoog. Records worden overigens niet verbroken, maar een week met meer dan 30.000 ton is gewoon netjes voor dit seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 40 hebben de Nederlandse exporteurs 31.786 ton uien de grens over gezet. Dat is nagenoeg gelijk aan het vijfjarig gemiddelde voor deze week. Voor het eerst dit seizoen komt de week export significant boven die van vorig seizoen dezelfde week uit, namelijk ruim 3.000 ton. In totaal tot en met week 40 is er nu 321.086 ton uien geëxporteerd. Dat is 17% minder dan vorig seizoen. Qua volume is de huidige export vergelijkbaar met 2019.

Ivoorkust is de grote afwezige
Op de lijst met grootste afnemers staat bijna traditie getrouw Senegal deze week goed voor 9.288 ton. Ten opzichte van vorig seizoen is er in totaal een voorsprong van 11.000 ton opgebouwd in de export richting Senegal. Op flinke afstand deze week volgen Groot-Brittannië en Guinee met respectievelijk 3.098 en 3.017 ton. Traditioneel is het in deze week stuivertje wisselen tussen Senegal en Ivoorkust, maar Ivoorkust laat het een beetje afweten en komen we pas op de zevende plaats tegen met 1.568 ton. In week 40 waren er tien landen die meer dan 1.000 uien afnamen. In totaal waren er 83 verschillende landen die uien in Nederland kochten. Hekkensluiters op de lijst zijn Egypte en Nigeria die elk 5 kilo Nederlandse uien importeerden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden