Shutterstock

Analyse Uien

Wie buigt naar wie op de uienmarkt?

27 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Telers zitten vast in het zadel en sorteerders en handelaren zijn aan de voorzichtige kant. Sorteerders kunnen zich ook terughoudend opstellen omdat er nog de nodige partijen uit de tijdelijke opslag geladen moeten worden. Dat wordt nog wat versterkt daar aanbod van uien met kwaliteitsproblemen, die links en rechts de kop opsteken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kwaliteit is en blijft één van de belangrijkste onderwerpen op de uienmarkt. Natuurlijk zijn er genoeg telers die de zaken goed op orde hebben en met een klein beetje geluk tijdens het groeiseizoen een pracht product in de schuur hebben liggen. Die worden echter maar beperkt aangeboden en dan vaak ook nog tegen prijzen waar kopers snel voor terugdeinzen. Handel die gedaan wordt is vooral in uien die weg moeten. Die uien moeten weg omdat ze in een tijdelijke bewaring zitten (al droogt dat aanbod snel op) of omdat er wat aan mankeert. Polen is wel aan de markt, maar tegen bodemprijzen en in de export is het aan de rustige kant. Nederlandse sorteerders willen daarom nog wel partijen meepakken die vorig seizoen linea recta bruto voor netto richting Polen zouden zijn gegaan, mits de prijs klopt natuurlijk. Maar laten we wel wezen, prijzen van rond de €25 voor randje klasse I of net daaronder komt zeker niet elk seizoen voor.

Veel geld onderweg
De relatief hoge uienprijzen zetten tot op zekere hoogte een rem op de kooplust. De uien die nu opgehaald moeten worden uit de tijdelijke bewaring moeten ook betaald worden. Dat is best wel een aanslag op de liquide middelen. Samen met de nodige problemen in de plantuien, moeizaam betalingsgedrag van (Afrikaanse) klanten en beperkte vraag voor de export drukt dat de stemming onder sorteerders.

De afwachtende houding van kopers op de uienmarkt betekent niet dat de spanning er minder op wordt. Sterker nog het tegendeel is misschien wel waar. Op de werkvoorraad wordt ingeteerd, dus de ruimte om aankopen uit te stellen voor verwerkers wordt op een gegeven moment kleiner. Dat wil niet zeggen dat de prijs een stapje omhoog gaat zetten. Daarvoor is de vraag vanuit het buitenland cruciaal en uiteindelijk de baalprijs doorslaggevend. Dat kan nog weleens taaie onderhandelingen opleveren tussen telers en sorteerders.

De DCA-notering Baalprijs Uien zet deze week wederom een stapje terug, maar de daling begint af te vlakken. Alle maten door elkaar komt de prijs gemiddeld net onder de €40 uit. Veel ruimte om verder te zakken is er niet volgens insiders gezien de gemiddelde inkoopprijs. Het is overigens niet gezegd dat buitenlandse klanten zich daar wat van aantrekken.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden