Shutterstock

Nieuws Uien

India gooit exportheffing voor uien in de strijd

30 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

India heeft de minimumexportprijs voor uien verhoogd. De regering ziet zich daartoe genoodzaakt om voldoende uien voor de binnenlandse markt te houden. De maatregel is zaterdag bekend gemaakt en gaat per 29 oktober in en blijft tot 31 december van kracht. Daarnaast wil India de interventievoorraad uien vergroten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bodemprijs voor de export van uien is vastgesteld op $800 per ton FOB (op het schip geleverd). Om de uienprijs op de binnenlandse markt binnen de perken te houden te houden wil de overheid 2 lakh ton (circa 181.000 ton) uien opkopen. Dat komt boven op de 5 miljoen lakh ton (circa 454.0000 ton) die al als interventievoorraad is opgekocht.

Minder exporteren
India stelde in augustus al een exportheffing van 40% op uien. De zomer en herfst zijn droog verlopen in India, waardoor de uien later op de markt komen en de opbrengsten lager zijn. Dat komt deels door het weerfenomeen El Niño dat bijdraagt aan minder neerslag op het subcontinent. Stijgende voedselprijzen in bredere zin zijn al langer een punt van aandacht voor de Indiase regering en het beperken van de export is een middel dat vaker wordt ingezet. We hebben dat bijvoorbeeld al gezien met rijst en tarwe.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden