Agrifoto

Analyse Uien

Van zwartkijkers naar roze bril op de uienmarkt

17 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Uien telen is een bijzonder vak, er in handelen is zo mogelijk nog bijzonderder. Van de ronduit bedrukte stemming onder sorteerders vorige week maandag, toen de baalprijs even weg zakte, gloort er nu weer licht aan de horizon. De stemming is als een blad aan de boom omgedraaid en het optimisme is helemaal terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het voelt allemaal wat vriendelijker aan op de uienmarkt. Er is geen enorme toename van de vraag, maar de export naar Afrika en Europa loopt net even wat soepeler vergeleken met een paar weken geleden. Naast dat het in de export wat lekkerder loopt, zijn onderweg naar dit punt in het seizoen de nodige uien uitgevallen omwille van kwaliteit. Voor de betrokken telers, handelaren en sorteerders is het altijd zuur als het verhandelde product niet aan de eisen voldoet. Het maakt wel dat sorteerders wat harder zijn ingelopen op hun voorraden dan gepland.  

Dat er een nieuwe inkoopronde zou komen is dan ook geen verrassing. Het vertrouwen dat kopers uitstralen wekt meer verbazing. Een paar weken geleden werd door menig handelaar voorspeld dat de €40 die we af land even zagen weleens de hoogste prijs dit seizoen zou kunnen worden. Inmiddels is €40 voor levering in het nieuwe jaar de norm, zo lijkt het haast wel. Niemand durft uit te sluiten dat we een herhaling van vorig seizoen krijgen en dat de prijs gelijk blijft maar de datum van leveren naar voren wordt getrokken. Telers met goede uien leunen achterover en denken 'ze komen vanzelf wel'.

Steuntje in de rug
Dat het vertrouwen zo is gegroeid onder sorteerders kunnen we niet los zien van wat er vorige week met de baalprijs gebeurde. In de week van 6 november zakte de baalprijs kort weg naar €32. In eerste instantie ging daarmee een schokgolf door uienland: het zal toch niet zo zijn dat we straks in de baal lager zitten dan wat uien op de boer gekost hebben? Sorteerders hielden de rijen gesloten en in een mum van tijd zat de prijs voor middels weer op en boven de €35. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar dit was wel het duwtje in de rug waar sorteerders op zaten te wachten en biedt misschien wel een inkijkje in wat we de komende weken kunnen verwachten.

De week zit de DCA-notering Baalprijs Uien verder in de lift. Gemiddeld over alle sorteringen zit de baalprijs deze week op €40 of net iets daarboven. Begin deze week zijn er nog drielingen en middels weggegaan onder de €40. Voor supers zit de bovenkant op €45 of nog iets daarboven. Dan hebben we het wel over echt goede supers, Europa geschikt en niet de bovenmaat uit een Afrikapartij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox