Shutterstock

Nieuws Uien

India verbiedt export van uien tot woede van telers

13 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

India heeft tot en met 31 maart een verbod op de export van uien ingesteld. Met die maatregel hoopt de Indiase overheid de stijgende uienprijzen op de binnenlandse markt een halt toe te roepen. Indiase boeren zijn niet te spreken over het overheidsingrijpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Indiase directoraat-generaal van buitenlandse handel heeft vorige week bekendgemaakt dat het exportprotocol voor uien per direct is veranderd van toegestaan naar verboden tot 31 maart 2024. Op 19 augustus had India al een exportheffing voor uien van 40% (met een minimumprijs van $800 per ton) ingesteld die van kracht was tot en met 31 december. Door de export aan banden te leggen, hoopt de Indiase overheid de binnenlandse voedselprijzen omlaag te brengen. Volgens de Economic Times India is de retailprijs van uien in India in een jaar tijd bijna verdubbeld.

Protesten
Indiase uientelers zijn woest over het exportverbod. The Hindu schrijft dat op verschillende plaatsen snelwegen zijn geblokkeerd door verontruste boeren. "Uienprijzen zijn recent gezakt en de exportban leidt tot verliezen", zegt Balasaheb Kshirsagar, voorman van een Indiase boerenbond in dezelfde krant. Momenteel lopen de telersprijzen van 1.000 tot 1.200 Indiase roepie per quintal (omgerekend circa €11,11 tot €13,33 per 100 kilo). Desondanks ligt de groothandelsprijs op 3.000 roepie per quintal (circa €33,33 per 100 kilo). De tussenhandel houdt daarmee de inflatie in stand. Kshirsagar wil daarom dat telers direct uien kunnen verkopen aan de overheid. "Boeren hebben al verlies geleden door overmatige neerslag en hagel. Het exportverbod moet van de baan om de boeren te steunen."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden