Agrifoto

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

22 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De week voor kerst is het weleens drukker geweest voor spoelers. Dat komt grotendeels omdat de kopers uit Oost-Europa zich wat meer gedeisd houden. Hoe dan ook, telers trekken zich daar weinig van aan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De piek in de vraag naar peen vanuit Oost-Europa zat niet zoals gebruikelijk in de week voor kerst, maar in de week daarvoor. Dat eerste kerstdag op maandag valt, heeft volgens sommige spoelers daar ook mee te maken. Donderdag en vrijdag ben je min of meer kwijt, wil je nog voor de kerst in de Oost-Europese schappen liggen.

Dat het aan de vraagkant rustig is, daar hebben telers weinig boodschap aan. Er is de afgelopen weken onder op zijn zachtst gezegd minder ideale omstandigheden geoogst, of zoals sommige insiders zeggen 'eruit geknoeid'. Dat komt de bewaarbaarheid en kwaliteit niet ten goede. Van drukkende aanbod van peen die weg moet is nog maar beperkt sprake. Als het peen is die weg moet, dan gaat het nu nog in de meeste gevallen om schuurpeen en die durven sommige telers ook nog wel een weekje extra te laten staan, zo lijkt het althans.

Bewaarbaarheid
Dat lang niet alle peen goed te bewaren is tot in het voorjaar, daar zijn de meeste spelers op de markt het wel over eens. Wat dat voor de prijsvorming betekent daar lopen de meningen over uiteen. Spoelers vrezen dat als de kwaliteit er niet is dat dan de vraag ook niet op gang komt. Telers zien de kleine voorraad goede peen in de koelhuizen en verwachten dat vroeg of de laat de markt een stap omhoog moet gaan maken.

De DCA-notering voor zowel b- als c-peen blijft deze week stabiel. B-peen staat op €22 tot €26 per 100 kilo. C-peen komt uit op €21 tot €26 per 100 kilo. Er moet wel de opmerking bijgemaakt worden dat er niet veel handel is geweest deze week.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden