Agrifoto

Analyse Uien

Stilte voor de storm of opmaat naar lauwe tijd?

23 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 34 reacties

Van grote drukte op de uienmarkt is deze week geen sprake. Bij verschillende sorteerders heeft een deel van het personeel deze week al vrij. De vraag is niet van dien aard dat alle zeilen bijgezet moeten worden, al is het gevoelsmatig nog wel even druk om de laatste orders voor de kerst weg te werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de feestdagen voor de deur loopt het Afrikaseizoen ook op zijn einde. De vraag die bij sorteerders op de lippen brandt, is wat de markt gaat doen als de motor achter de huidige export afhaakt. Vergeleken met andere Europese landen zijn de Nederlandse uien relatief duur. Veel ruimte om te zakken in de baalprijs is er niet. Er zijn best wat sorteerders die een paar weken terug uien op de teler hebben gekocht voor €50 levering in januari. Dat zijn geen grote volumes, maar het doet toch even pijn als die straks opgehaald moeten worden.

Hoge verwachtingen
Goede grove uien voor veel minder dan €40 kopen bij de teler lukt moeilijk. Als ze al te krijgen zijn, want telers met topuien houden de deur dicht en hopen op een herhaling van vorig seizoen. Of die lijn gevolgd wordt, is allerminst zeker. Vorige seizoen hadden verschillende speculanten in de eerste helft van het seizoen goed geld verdiend. De flow zat erin, het vertrouwen was goed en er was geld voldoende om in de tweede helft van het seizoen het trucje nog eens te herhalen, maar dan op veel hoger niveau. Dit seizoen hebben speculanten veel minder posities en dus ook veel minder invloed. In seizoen 2018/19 volgde na de jaarwisseling ook een slappe periode en duurde het tot april voor de markt weer in beweging kwam.

Een belangrijk verschil met vorig seizoen en 2018/19 is dat toen de hectareopbrengsten van de uien een stuk lager waren, en niet alleen in Nederland. Dit seizoen is kwaliteit een veel groter probleem. Kwaliteitsproblemen helpen de afzet doorgaans niet. Verschillende sorteerders en handelaren benadrukken dan ook dat het echt nog alle kanten op kan met de uien.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft deze week grotendeels stabiel. Drielingen en middels staan iets onder druk maar grote verschuivingen zijn er niet. Heel druk is het overigens niet.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden