Agrifoto

Analyse Peen

Lastig om vraag en aanbod van peen samen te brengen

12 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tussen de peen die aangeboden wordt en de peen waar kopers naar op zoek zijn zit nogal een gat. Peen die beschikbaar komt zijn vooral de partijen die niet meer te houden zijn in de bewaring. Verwerkers zoeken juist naar de betere partijen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen oogst zijn er toeren uitgehaald waarvan menigeen zei: 'Als dat goedkomt hoeven we ons nooit meer ergens druk over te maken'. Het is dus niet echt een verrassing dat er nu partijen boven water komen waarmee het dus niet goedkomt. Als de teler er op tijd bij is en zijn ogen er niet voor sluit, zijn er kopers te vinden voor deze partijen. Doordat er over het algemeen veel grond in de kisten zit en er best wat uitgeraapt moet worden, betalen spoeler daar zeker niet de hoofdprijs voor. Het is een meer aanbod gedreven markt. Met goede peen die al voldoende lang in de koeling staat om wat over de bewaarbaarheid te kunnen zeggen is het precies omgekeerd. Spoelers willen wel kopen maar telers houden de deur dicht of vragen prijzen waarbij je net zo goed kan zeggen: 'Ik verkoop ze liever nu nog niet'.

Risico
Qua afzet van gespoelde peen is het niet overdreven druk. Dat is het eigenlijk nooit rond deze tijd van het jaar. Voor de export richting Afrika is de kwaliteit van de peen lastig. Kosten voor transport zijn hoog en de peen is relatief lang onderweg. Spoelers en exporteurs zijn angstig voor claims en calculeren daar een premie voor in. Export binnen Europa is wat dat betreft een stuk makkelijker. Keerzijde is dat de prijzen ook op een lager niveau liggen.

De DCA-notering voor peen heeft een flinke stap omhoog gezet deze week. Zowel b- als c-peen komt uit op €25 tot €32 per 100 kilo. Dat betreft partijen die bedoeld zijn voor verwerking komende weken. Voor goede peen die bewaard kan worden hebben spoelers fors meer over tot €35 en meer. Die partijen worden nauwelijks aangeboden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden