Shutterstock

Analyse Uien

Zoeken naar een nieuwe balans in de uienmarkt

12 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De vraag naar uien vanuit Afrika loopt terug. Nieuwe bestemmingen om dat volume over te nemen staan niet te dringen. Het is voor sorteerders zoeken naar afzet. Prijs is daarbij een middel om wat op gang te brengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Druk is het bij veel verpakkers allerminst. Het is harken om orders binnen te halen volgens verschillende sorteerders. Afrika en dan vooral Senegal en in iets mindere mate Ivoorkust waren de grote afnemers van de Nederlandse uien. Nu er minder vraag is vanuit die hoek krijgen verschillende sorteerders het rustiger. Als het in de eerste helft van het seizoen de export goed loopt, is de maximale Nederlandse sorteercapaciteit van 45.000 ton of meer bij tijd en wijle hard nodig. In de tweede helft van het seizoen als volumes minder worden, hangt die grote capaciteit bijna als een molensteen om de nek van de sector. Het valt niet voor iedereen mee voldoende orders binnen te halen om rendabel te kunnen draaien.

Ieder heeft daar zo zijn eigen gedachtes over. Sommige sorteerders zoeken de wat mindere partijen met dito prijs op en besteden er tijd en aandacht aan om daar wat van te maken. Andere teren (noodgedwongen) op uien die eerder zijn vastgelegd en nemen een zeer krappe marge dan maar voor lief. Er wordt her en der ook wat extra werk in de kleinverpakking gedaan. In december vrat dat te veel tijd maar nu is die ruimte er wel.

Gevecht op prijs
Binnen Europa en naar het Verenigd Koninkrijk gaat overigens best wel wat weg. Dan hebben we het niet over de volumes die vergelijkbaar zijn met als er een boot voor Afrika geladen moet worden. Zuid-Europa wil grove goudgele uien hebben en die zijn er niet in overvloed. De drielingen en middels die uit dergelijk partijen komen moeten ook weer een baasje krijgen. Volgens verschillende exporteurs zijn de Nederlandse uien te duur vergeleken met andere spelers op de Europese markt. Bronnen die goed ingevoerd zijn in de Duitse markt spreken over bigbagprijzen voor gesorteerde uien die rond de €45 à €46 per 100 kilo liggen. Voor Nederlands product komt daar voor export richting het oosten van Europa natuurlijk nog wel extra transport bij ten opzichte van de Duitse verpakkers.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet ook deze week een stapje terug. In de drielingen en middels komt dat voornamelijk door teruglopende vraag uit Afrika. Bij de supers en grove is het zoeken naar een niveau waarop de Europese kopers echt aanhaken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden