Shutterstock

Analyse Uien

Afrika laat het afweten in de uienexportcijfers

25 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De eerste week van 2024 was geen drukke voor de Nederlandse uienexporteurs. De vraag vanuit Afrika is teruggezakt en nieuwe bestemmingen staan nog niet te dringen om in dat gat te springen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 1 is er 11.150 ton uien geëxporteerd, zo blijkt uit de cijfers van KCB/GroentenFruit Huis. Door nieuwjaarsdag miste de week 1 een werkdag, maar een week eerder toen twee dagen afvielen door kerst werd er 14.829 ton uien geëxporteerd. Het vijfjarig gemiddelde voor week 1 staat op 18.577 ton.

Groot-Brittannië op kop
Op de eerste plek in de lijst met bestemmingen staat deze week voor het eerst in lange tijd geen Afrikaans land maar Groot-Brittannië. Er ging 1.907 ton naar de eilandnatie aan de andere kant van de Noordzee. Ivoorkust was goed voor 1.046 ton en dat waren meteen de enige bestemmingen die meer dan 1.000 ton afnamen. Senegal heeft een jas uitgedaan ten opzicht van de laatste weken van 2023 en staat op de derde plaats met 890 ton.

De Nederlandse uien gingen naar zeventig verschillende landen die gemiddeld 159 ton afnamen. Hekkensluiters op de lijst zijn Estland en Oman die elk 5 kilo uien afnamen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden